Faktabaari kannattelee suomalaista faktantarkistusta nyt myös EDMO:n täysjäsenenä

EDMO:n täysjäsenenä Faktabaari muun muassa osallistuu kuukausittaiseen katsaukseen Euroopassa kiertävistä, laajalle levinneistä disinformaatiokertomuksista.

Faktabaari on nyt entistä tiiviimmin osa eurooppalaista faktantarkistusyhteisöä. Heinäkuussa Faktabaari läpäisi Euroopan digitaalisen median seurantakeskuksen (EDMO) faktantarkistusstandardit. Tämä mahdollistaa sen, että myös Suomi pysyy vahvasti edustettuna eurooppalaisessa faktantarkistusverkostossa muun muassa Ukrainan sotaa koskevan disinformaation osalta.

On tavallista, että samat huijaukset ja väärä informaatio leviävät yli rajojen, jolloin eri maiden faktantarkistajien välinen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää. Yhteistyöllä rajat ylittävät kertomukset voidaan havaita varhaisessa vaiheessa ja väärää informaatioon reagoida nopeammin ja tehokkaammin. EDMO kokoaa yhteen faktantarkistajia, media- ja informaatiolukutaidon asiantuntijoita sekä yliopistotutkijoita, jotka seuraavat ja analysoivat harhaanjohtavaa informaatiota digitaalisilla alustoilla.

Osana EDMO-kriteereihin pyrkimistä Faktabaari tuotti huhtikuun ja heinäkuun 2022 välillä 16 faktantarkistusartikkelia, jotka kaikki löytyvät täältä. Aiheina olivat muun muassa ilmastonmuutos, koronavirus, Ukrainan sota, Nato sekä energiapolitiikkaan liittyvät kysymykset. Myös näistä väitteistä osa oli levinnyt useassa muussakin maassa.

”Faktabaari on panostanut viime vuodet faktantarkistusmetodia hyödyntävän digitaalisen informaatiolukutaidon kehittämiseen verkostojensa tuella. Ukrainan sodan myötä katsoimme velvollisuudeksemme kuitenkin nostaa suomalaisen palvelun myös perinteisemmän faktantarkistustyön ytimeen pohjoismaisten kollegojemme tapaan. Toivomme näin voivamme edesauttaa suomalaisen faktantarkistuspalvelumallin kehittämistä. Paras esikuva löytyy journalismiin panostavasta Norjasta”, Faktabaarin perustaja ja Avoin yhteiskunta ry:n puheenjohtaja Mikko Salo linjaa.

“Sitran pikarahoituksen myötä katsomme ostaneemme aikaa kestävän faktantarkistusmallin kehittämiseen isompien suomalaistoimijoiden kanssa”, Salo jatkaa korostaen journalistisen vastauksen tärkeyttä myös Suomelle.

Voit lukea tarkemmin EDMO:n kriteereistä täältä. Myöhemmin syksyllä kerromme tarkemmin journalisteja ja faktantarkistajia yhdistävistä koodistoista.

Kuukausittaiset katsaukset kertovat disinformaatiosta Euroopassa

Faktabaari on jo aiemmin toiminut osana EDMO-yhteisöä ja sen pohjoismaista NORDIS-verkostoa, mutta EDMO-kriteerien läpäiseminen mahdollistaa entistä monipuolisemman ja tehokkaamman työskentelyn yhteisössä. Lisäksi se tuo mukanaan muun muassa Ukrainan sotaa käsittelevää yhteistyötä. EDMO tarjoaa jäsenilleen pääsyn myös Truly Media -alustalle, joka on kehitetty ensisijaisesti tukemaan toimittajia ja ihmisoikeustyöntekijöitä digitaalisen sisällön, kuten sosiaalisessa mediassa leviävän materiaalin, todentamisessa.

Jäsenyyden myötä Faktabaari osallistuu EDMO:n kuukausittaiseen katsaukseen Euroopassa kiertävistä, laajalle levinneistä disinformaatiokertomuksista. Tuorein katsaus löytyy täältä. Katsauksen mukaan heinäkuussa disinformaatiota levisi edellisen kuukausien tapaan koronavirukseen, Ukrainan sotaan ja ilmastonmuutokseen liittyen, mutta puolet Euroopassa heinäkuussa tehdyistä faktantarkistusartikkeleista käsitteli muita aiheita. Esimerkiksi Hollannissa nähdyt maanviljelijöiden protestit ovat poikineet runsaasti disinformaatiota eri puolilla Eurooppaa.

Koronavirukseen liittyvät selkeät disinformaationarratiivit ovat EDMO:n mukaan heinäkuussa olleet pitkälti samoja kuin aiemminkin: koronarokotteiden on virheellisesti väitetty olevan vaarallisia tai jopa tappavia, ja niiden on esimerkiksi väitetty aiheuttavan keskenmenoja ja muokkaavan ihmisen DNA:ta.

Ukrainan sodan osalta erityisen laajalle levinneitä disinformaatiokertomuksia olivat muun muassa virheelliset väitteet siitä, että ukrainalaiset olisivat natseja, presidentti Zelenskyi korruptoitunut sekä väitteet, joiden mukaan ukrainalaispakolaiset ovat väkivaltaisia. Ilmastonmuutokseen liittyen Euroopassa on toistuvasti väitetty virheellisesti muun muassa, että kierrättäminen ja liikenteen sähköistyminen olisi hyödytöntä ja jopa vaarallista.

Uusia avauksia

Pohjoismaisessa NORDIS-yhteistyöverkostossa Faktabaari on yhdessä Helsingin yliopiston kanssa keskittynyt erityisesti digitaalisen informaatiolukutaidon kehittämiseen. Esittelemme tähän liittyviä uusia avauksia tarkemmin yhteistyökumppanimme Sitran Hyvää huomista, demokratia -tapahtumassa 15. syyskuuta. Tervetuloa mukaan!

Syksy tuo tullessaan Faktabaarissa myös henkilöstövaihdoksia, kun Faktabaarin vastaava toimittaja Joonas Pörsti jää opintovapaalle 1.9.2022. Syyskuusta alkaen Faktabaarin vt vastaavana toimittajana työskentelee Faktabaarin nykyinen faktantarkistaja Pipsa Havula.

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.