Oppimateriaalit

Lapset, nuoret ja myös aikuiset tarvitsevat kriittistä lukutaitoa, ja siihen Faktabaari tarjoaa työkaluja monien eri materiaalien avulla.Ihminen on erehtyväinen ja meitä voidaan määrätietoisesti erehdyttää. Kiitos helppokäyttöisten tekoälysovellusten ja sosiaalisen median, erehdyttämistä ja manipulointia voidaan nykyään tehdä yhä suuremmassa mittakaavassa ja yhä helpommin.

Jokainen meistä ikään katsomatta tarvitsee kriittistä lukutaitoa eli taitoa hakea tietoa eri medioista, arvioida tekstien luotettavuutta ja vertailla tekstien sisältämää informaatiota.

Kasvattajat ja opettajat ovat tämän taistelun etulinjassa, ja tunnetusti työtä heillä riittää. Siksi Faktabaari haluaa tarjota opettajille ja kasvattajille helppoja ja hyvin valmisteltuja materiaaleja, joiden avulla viestiä on sujuvaa viedä eteenpäin.  • Tekoälyopas on yleistajuinen tietopaketti, joka sopii kaikille tekoälystä kiinnostuneille, mutta siinä on monta lukua kirjoitettu suoraan opettajille.
  • Digitaalinen informaatiolukutaito-opas on laajempi katsaus digitaaliseen aikaan. Digitaalinen informaatiolukutaito on digiajan kansalaistaito, joka edistää aktiivista kansalaisuutta.
  • AI-to-peli testaa, pystytkö tunnistamaan aidon kuvan tekoälyn tekemisen kuvien joukosta nopeasti? Entä jos on enemmän aikaa harkita? Pelaa vaikka oppitunnin alussa keskustelun pohjaksi.
  • Think Twice – informaatiolukutaitoa TikTokissa nuorilta nuorille! Faktabaari tuottaa videoita ja oppimateriaaleja, joihin nuoret voivat tutustua omalla ajallaan.
  • MILBox: Oppituntisisältöjä alakouluille. Faktabaari on tehnyt alakouluille valmiita oppituntiaktiviteetteja digitaalisista taidoista. Aktiviteetit on testattu kolmessa maassa yhdessä opettajien kanssa.
  • I2I: Verkkomateriaali informaatiovaikuttamisesta yläkouluille ja korkeammille asteille. Kolme moduulia, joiden kanssa voi vahvistaa omaa resilienssiään informaatiovaikuttamista vastaan. I2I tarjoaa valmiita työkaluja, joilla ihminen voi oppia ajattelemaan mediaa entistä paremmin.
  • ScilMi-hanke tulee tarjoamaan työkaluja luonnontieteen opettajille ja vaikuttaa myös opetussuunnitelmiin.
  • Tuntisuunnitelmat. Faktabaari kehittää muiden materiaaliensa pohjalta valmiita tuntisuunnitelmia. Nyt tarjolla muutamia, lista kasvaa jatkossa.


Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton palvelu, joka taistelee aktiivisesti kansalaisten erehdyttämistä vastaan. Ajamme faktapohjaista julkista keskustelua ja edistämme kriittistä medialukutaitoa ja digitaalista yleissivistystä. Tekoälyn aikana muista: Pysähdy, harkitse, tarkista.Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.