Faktabaarin avoin kirje joulupukeille

Globaalit alustajätit ja pahat diktaattorit ovat viihdyttämässä ja hämmentämässä meitä kovasti usein ahneuttaan. Tällä avoimella kirjeellä joulupukeille haluamme parantaa useamman lapsen mahdollisuuden jouluun avoimessa yhteiskunnassa, kirjoittaa Faktabaarin perustajajäsen ja Avoin yhteiskunta ry:n puheenjohtaja Mikko Salo jouluisessa pakinassaan.

Rakas joulupukki, 

Nimeni on Mikko. Olen mielestäni ollut aika kiltti, vaikka omien lastenikin mielestä olen viettänyt liikaa aikaa Faktabaarissa. Toivoisin sinulta nyt apua, jotta yleishyödyllinen suomalainen baarimme pääsisi kanssasi auttamaan muita lapsia ja lapsenmielisiä. Faktabaari edustaa maailmallakin toivoa paremmasta informaatiotulevaisuudesta ja voisi näin tukea myös monia muita lapsia ympäri maailman: Haluaisimme, että jokainen ”diginatiivi” nuori olisi myös digilukutaitoinen ja kykenisi itse arvioimaan, mitä uskoo ja mihin luottaa…myös sinuun, joulupukki.

Esimerkiksi tälläisiä julkisia lahjoja ollaan tonttuiltu baarimme pajassa:

  1. 2022 Kansainvälisenä demokratiapäivänä  julkaistu ensimmäinen uuteen eurooppalaiseen elinikäisen oppimisen kehykseen linkkautuva pohjoismainen Digitaalisen Informaatiolukutaidon (DIL) opas .
  2. 2022 toukouussa somesotaa Ukrainan sodan kontekstissa yhden maailman johtavan disinfomaatio-asiantuntijan kanssa järjestetty Faktabaari Forum Sitran ja NORDIS verkostomme kanssa.
  3. Aiemmin myös maailman yhdeksi vaikuttavimmista faktantarkistuksista valittu, tutkijoiden kanssa toteutettu “Greta Thurnberg has done her science homework”  sekä mm.  CNN:n Suomen resilienssiä käsitelleessä jutussa jakama ainutlaatuinen vaalilukutaito-opas.
  4. Uudelle vuodelle on kypsymässä myös TikTok-yhteensopivaa osallistuvaa materiaalia sekä lukutaitotoimijoita ja faktantarkistajia vaalien alla kokovia Forumeja ja demokratiadrinkkejä… Muutamia herkkuja tarjoiluistamme mainitakseni. Katso myös kuvat kirjeen lopussa.

Joulupukki, ”aikuiset” eivät taida kuitenkaan oikeasti osata auttaa lapsia. Baarimme on saanut viisi laatutunnustusta suuresta journalistipalkinnosta Linus Thorwaldisinkin vastaanottamaan Chydenius avoimuusmitaliin - mitalin itseasiaassa kahdesti. Kuitenkin, kun yritämme modernisoida verkostojemme kanssa ”maailman parasta suomalaista mediakasvatusta” digitaalisen demokratian aikaan,  lähestulkoon  talkoovoimin rakennettu Baarimme törmää aina uusiin nimbyihin eli “ei kuulu mun reviirille” -kommentteihin. Melkein kaikki tunnustavat tarpeen, mutta mieluummin naapurin rahoittamana.

Nyt vetoaisimmekin sinuun, joulupukki. Kuuluisiko tämä tulevaisuudennäkymä sinulle? 

2030 Suomi olisi digisivistynyt kokonaisturvallinen maa, jossa itseensä luottavat nuoret korjaisivat edellisten sukupolvien jättämää perintöä uteliaina ja perustaen päätöksenä infomaatioviidakosta suodattamaansa faktapohjaan siitä ensin avoimesti keskusteltuaan.

Joulupukki, kuten tontut ehkä ovat kertoneet, meillä on maailman lukutaitoisimmassa maassakin vielä tovin rekiretkeä tähän joulumaahan. Isot alustafirmat ja pahat diktaattorit ovat viihdyttämässä ja hämmentämässä meitä kovasti usein ahneuttaan.  Internetympäristömme haasteita ja mahdollisuuksia on Baarissamme  käsitelty ja tarkistettu globaalisti,  mutta nyt haluaisimme tarjota digilukutaitoa oikean ikäisille eli mediahyvinvaltion rakentajille. Me vanhat kun olemme helposti valmiiksi joko liian oikeassa tai liian väärässä, mutta yleensä aina jäljessä siitä missä diginatiivit jo menevät.

Faktabaarissakin syödään puuroa:  Faktabaarilaistenkin pitää maksaa sähkölaskunsa rahalla  ja …ollaan kyllä oltu kovia yrittämään - kohta 10 vuotta. Mutta kynttilät sammuvat meilläkin joskus,  jos joulupukki ei mahdu savupiipusta auttamaan meitä auttamaan muita.

Lahjatoiveemme onkin suoraviivainen:

Perusrahoitus. Parhaimmillaan peruspääoma Baarin toiminnan tukisäätiölle mahdollistamaan päätonttujemme varainkeruuta ja riippumattoman vastaavan toimittajamme työtä maksimaalista läpinäkyvyyttämme ja standardoituja menetelmiä vasten. Lisäprojekteja tehdään ja kehitetään  nuorten tonttujen ehdoilla ja kanssa, mutta taustalle tarvitaan koordinoimaan ainakin aluksi hieman elämänkokemusta ja joulumieltäsi.

Joulupukit - sillä uskomme pluralismiin - löydetään toisemme. Tällä avoimella kirjeellä haluamme parantaa useamman nuoren ja samalla sinun mahdollisuutta  jouluun avoimessa yhteiskunnassa, jota paraikaa haastetaan kuten varmaan olet huomannut.. 

Baariamme ei kiinnosta puoluepolitiikka vaan rationaalisen päätöksenteon perusta – maltti, faktapohja ja riippumattomuuden ja luovuuden takaava joulupuuro mieluummin mantelilla. 

Joulupukki, tulehan käymään tai ota yhteyttä, niin mietitään, miten voimme parhaiten tukea digitaalista informaatiolukutaitoa  – digitaalisen demokratian kansalaistaitoa – levättyämme ensin ilman ruutuja loppiaiseen.

Joulupukkien tontut: Saa kertoa tutuille pukeille ja kutsua kylään meille baariin. 

Rauhallista joulua!

Faktabaari-Mikko ja tontut

Avoin yhteiskunta ry 

@Faktabaari @Avoinyhtk

Aleksanterinkatu 12 (sisäpihan ”hevostalli”)

00170 Helsinki

mikko.salo(at)iki.fi / avoinyhtk(at)faktabaari.fi

P.S. Informaatiolukutaitoa nyt myös  Uutismedianliitolta ml. juttutyypit, Pakina. “Pakina on kantaaottava teksti, jossa käytetään huumoria” Osaltamme soveltaen “Vitsillä sisään ja Faktalla päähän”

Arikkelikuva: Kaisa Siren

Kuva: Making of ….@Faktabaari EDU

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.