Mikä Faktisk.no? Osallistu suomalaisen faktantarkistustoiminnan kehittämiseen

Mitä voimme oppia Norjan Faktantarkistuksesta? -selvityshankkeen puitteissa kuultiin 15.9. Faktisk.no perustajan ja hallituksen puheenjohtajan esitys innovatiivisesta ja kustannustehokkasta yhteistoimitusmallista. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n nykyinen uutispäätoimittaja ja palkittu journalisti Helje Sohlberg esitteli suomalaisille päätoimittajille mallin, jonka haluamme nyt tuoda avoimeen arviointiin palautteenne toivossa.

Videonauhoitus Faktisk.no esittelystä ja palautekysely ovat nyt vapaasti katsottavissa ja vastattavissa marraskuun 2020 loppuun - osallistu!

Faktisk.no esittely suomalaisille päätoimittajille

1. Katso video tästä: Faktisk.no - esittely (n. 20 min), 15.9.2020, **Helje Solberg, NRK, News Director **
2. Palautekysely: Norjan mallin SWOT ja yhteydenottopyyntö jatkokeskusteluihin

Marraskuussa Avoin yhteiskunta ry työstää alla olevien taustojen ja palautteen pohjalta aiheesta julkisen loppuraportin suomalaisen faktantarkistustoiminan kehittämiseksi.

Avoin yhteiskunta ry ja Faktabaari ovat yhteistyötahojensa kanssa vuodesta 2014 kannatelleet suomalaisosallistumista kansainvälisiin faktantarkistus ja verifikaatioverkostoihin. Vaalien välillä ylläpidämme pienimuotoista takistustoimintaa, jonka rinnalla olemme erikoistuneet digitaalisen informaatiolukutaidon kehittäjänä opettajille ja nuorille Faktabaari EDU toimintamme puitteissa.

Eli kerro 1.12.2020 mennessä lomakkeen kautta mitä opit Norjalaisten esimerkistä ja mitä ehdotat seuraavaksi. Jätä samalla myös yhteydenottopyyntö, mikäli haluat osallistua yhteistyöhön faktapohjaisen julkisen keskustelun puolesta tai oppia, missä faktantarkistuksen ja informaatiolukutaidon kehittämisessä mennään maailmalla ja osaltamme erityisesti pohjoismaissa. Lisätietoja myös yhdistyksen blogista 8.9.2020.

Yhteyshenkilö

Mikko Salo
Avoin yhteiskunta ry, puheenjohtaja
Faktabaarin perustajajäsen
mikko.salo(at)iki.fi


Taustaa Faktisk.no osalta

Päätoimittajien yhdistys (PTY) yhdessä Faktabaaria mahdollistaneen Avoin yhteiskun ta ry:n kanssa tarjosivat 15.9.2020 päätoimittajille mahdollisuuden arvioida 2016 aloittaneen Norjalaisen Faktisk.no – faktantarkituspalvelun yhteistoimitusmallia. Vuodesta 2014 pienimuotoista faktantarkistustoimintaa kansainvälisissä verkostoissa mahdollistanut Avoin yhteiskunta ry on pitänyt jo pitkään Norjan mallia lähtökohdiltaan parhaana referenssinä itsenäisten journalististen medioiden kehittäessä toimintaansa ja yhteistyömahdollisuuksia haastavassa informaatio ympäristössä. Reuters Digital News 2020 -maaraporttienkin mukaan Suomea ja Norjaa yhdistää hyvin samanlainen mediaympäristö.

Norjan kokemuksista alusti Faktisk.no hallituksen puheenjohtaja ja NRK uutispäätoimittaja Helje Solberg. 2016 Faktisk.no perustaessa Helje toimi vielä Norjan suurimman kaupallisen median Värdens Gang, VG uutispäätoimittaja. Taustaksi voi lukea myös mm. Världens Gang (VG) nykyisen päätoimittajan Gard Steiron tilaisuutta varten tehdyn hastattelun Faktisk.no yhteistyöstä ja modernista faktantarkistuksesta.


15.9. tilaisuuden muut taustamateriaalit avoimeen arviointiin

 1. Faktisk.no 10 points factsheet
 2. Lisätaustaa tilaisuudelle englanniksi: Faktisk.no
  1. Faktisk.no official reference documents (possibility to comment) with
  2. “Why Faktisk.no?” interview to Gard Steiro, VG, CEO, Editor-in-Chief & Member of the Faktisk.no Board,  Mikko Salo selvitystehtävänsä pohjalta
 3. VIDEOITA: What Faktisk.no? Factlash – the moment of truth (2020) – video doc, (24 min) + Commentary 60 min ja kevyempi Faktisk.no oma esittely video Faktabaarille: Game of Trolls
 4. Faktisk – Norway’s Fact-checking co-operative by Kristoffer Egeberg, Editor of Faktisk
 5. Norwegian code for Editors independence
 6. International Fact-Checking Network – code of principles
 7. IFCN and Facebook third party fact-checking
 8. Faktisk media and information literacy project - Tänk
 9. Faktabaari EDU “informaatiolukutaito ja demokratiakasvatus” webinaari 15.9.
 10. Avoin yhteiskunta ry tukitoimet faktantarkistukselle ja inofrmaatiolukutaidolle (8.9.2020), Mikko Salo
avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.