Monipuolinen tiimi kehittämään digitaalista informaatiolukutaitoa ja Faktabaaria

Avoin yhteiskunta ry:n vuosikokous 11.3.2020 valitsi yhdistyksen uuden hallituksen edistämään vuosisuunnitelmaa Faktabaarin ja digitaalisen informaatiolukutaidon  kehittämiseksi. 

Faktapohjaisen julkisen keskustelun ja informaatiolukutaidon puolesta vapaa-aikaansa antavat hallituksessa vuonna 2021:

Mikko Salo, puheenjohtaja
Petra Piitulainen-Ramsay, varapuheenjohtaja
Kari Kivinen,rahastonhoitaja, EDU-vastaava
Aki Saariaho, sihteeri
Mikko Norros, viestinnän kehittäminen
Minna Aslama Horowitz
Janne Matikainen
Mika Horelli

Varajäseninä aloittavat yhdistyksen uudet jäsenet
Elsa Kivinen 
Otava Ojanperä

Lisäksi hallituksen kokouksissa pysyvä läsnäolo-oikeus ilman äänioikeutta on Faktabaarin vastaavalla toimittajalla Joonas Pörstillä. Hallituksen pitkäaikainen jäsen Severi Hämäri  jatkaa yhdistyksen neuvonantaja. 

Uusi hallitus edustaa Faktabaarin toimikenttää tuntevia sidosryhmiä ja kansalaisyhteiskuntaa. Jäsenet ovat informaatiolukutaidon riippumattomia ammattilaisia edustaen muun muassa journalistista mediaa, opettajia, mediakasvattajia, tutkijoita ja kansalalassiaktvisteja, eli kriittistä ajattelua, rakentavaa keskustelua ja avoimuutta edustavaa avointa yhteiskuntaamme. Uusien jäsenten kanssa pystymme linkkaamaan myös paremmin tulevien äänestäjien ja mediakuluttajien arkeen. Neljä hallituksen jäsenistä seuraa digitaalista mediaa työnsä puolesta myös ulkomailta, mistä saadaan perspektiiviä kotimaiseen toimintaan. Suomalaisilla on verrattain hyvät edellytykset selviytyä infodemiasta, mutta haasteita riittää. 

Avoin yhteiskunta ry:n tavoitteena on jatkokehittää informaatiolukutaito -lähestymistapaa sekä Faktabaaria juuri digitaalisten informaatiohäiriöiden osaamiskeskuksena ja eri alojen toimijoiden kohtaamispaikkana. Keskeisenä tavoitteena on 2021 resurssien varmistaminen ja samanhenkisten toimijoiden saaminen mukaan haasteiden kasvaessa. 
Yhdistyksen ja Faktabaarin yhteinen 2020 toimintakertomus todettiin kansainvälisestikin vaikuttavaksi ja taloushallinto toimii nyt isommatkin hankkeet mahdollistaen ammattilaisten tuella. 

Vuosikokous myös vahvisti Faktabaarin ja Avoin yhteiskunta ry:n  2018 Chydenius mitalin (ks. kuva) luovutustilaisuudessa julkistaman strategian osallistua viestinnän luotettavuuden vahvistamiseen ja sen turvallisuuden parantamiseen. Tämä toteutuu linjattujen kehityskohteiden avulla ja pragmaattisesti sen hetkisten resurssien puitteissa:

1. Digitaalinen informaatiolukutaito ja -kasvatus
2. Journalistinen faktantarkistus ja median tekemä yhteiskunnan polarisaation vastainen ty
3. Disinformaation ja polarisaation tutkiminen\, torjunta sekä näistä kertominen ymmärrettävällä tavalla

Hallitus on jakautunut teemojen osalta työryhmiin tämän jaottelun mukaisesti.

Kansallisen toiminnan rinnalla ylläpidämme yhteyksiä kansainvälisiin ja erityisesti eurooppalaisiin ja pohjoismaisiin yhteisöihin. 

Rahoituspäätöksiä odotellessa yhdistyksen mahdollistaman Faktabaari:n kevään tarkistustoiminta keskittyy akuutisti koronapandemian luoman infodemian rajoittamiseen osana CoronaVirusFacts - alliance verkostoa. Osana yhteisöä, joka mm. ehdolla Nobel rauhanpalkinnon saajaksi pyrkiessään puolustamaan faktatietoa epävarmuuden ja tunnepitoisen viestinnän keskellä.

Lisätietoja yhdistyksestä:

Hallituksen jäsenet twitterissä

Linkki Avoin yhteiskunta ry toimintakertomukseen

Linkki yhdistyksen sääntöihin https://faktabaari.fi/avoinyhtk/ 

Linkkejä yhteistyötahoihin twitter lista

Yhdistyksen verkkosivu löytyy itsenäisenä kokonaisuutena Faktabaarin tietoturvallisen julkaisualustan suojissa, jonne on ohjaus yhdistyksen vanhalta sivustolta www.avoinyhteiskunta.me.

Sivusto ja twitter tili toimivat yhdistyksen pääasiallisina viestintäkanavina.

Miten sinä voisit tukea toimintaamme? Ota yhteyttä mikko.salo@iki.fi tai  hallitus(at)avoinyhteiskunta.me

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.