Norjalaismediat investoivat vahvasti journalismin pyhimpään – faktapohjaisuuteen

Demokratia tarvitsee näinä aikoina rohkeita esikuvia ja tekoja. Lehdistönvapauden ykkösmaa (2021) Norja on esikuvallinen sekä Faktisk.no faktantarkistusmallinsa että rohkeiden uutisjournalismin innovaatiopanostustensa osalta. Teot puhuvat puolestaan samoin kuin fakta, että investoijina ovat ensisijaisesti mediatalot yhdessä.

Kansainvälisenä faktantarkistuspäivänä (2.4.) Faktisk.no-palvelun hallituksen puheenjohtaja ja alulle panija sekä Norjan yleisradion uutispäätoimittaja Helje Solberg julisti maansa journalistisen medioiden uuden vastaiskun informaatio sodalle. Faktantarkistustoiminnan vaikuttavuuden osalta globaaliksikin referenssiksi viiden vuoden aikana nousseen Faktisk.no-palvelun pohjalle kootaan uusi yhteinen audiovisuaalista materiaalia ja erityisesti Ukrainan sodan videokuvastoa kollektiivisesti tarkastava työryhmä. Yhteispanostukseen osallistuu ainakin kuusi mediataloa lähtökohtaisesti yhdellä henkilötyövuodella jokainen. Tarkistetut AV-materiaalit jaetaan osallistujien kesken, jotta voidaan varmistua että luottamus jäsenmedioihin säilyy myös jatkossa.

Ero lehdistönvapauden ykkösmaan Norjan ja nykyisen viidennen, Suomen välillä verifikaatio ja faktantarkistuspanostusten osalta on merkittävä, vaikka toki suoraa yhteyttä vapauden ja laatupanostuksen välille on vaikea vetää. Surullisin ajankohtaislinkki faktantarkistuksesta ja lehdistönvapauteen lienee, että itänaapurissamme Venäjällä, molemmat puuttuvat lähes kokonaan (RSI 150, 2021).


Norjan ja Suomen erilaiset faktantarkistus polut

Norjalaismedian johdonmukainen ja määrätietoinen panostus Faktisk.no palveluun alkoi vuonna 2015. Kahden rajua uutiskilpailua käyneen ison uutismedian päätoimittajan illalliselta pohdittiin paikallista varautumista sosiaalisen median infomaatioympäristöön Trumpin USA:n kokemusten pohjalta. Päätoimittajien haastattelujen pohjalta illallisen johtopäätökset voi tiivistää seuraavasti: Kilpaillaan kaikessa muussa paitsi faktapohjaisuudessa. Panostetaan moderniin faktantarkistuspalveluun joka laajan riippumattomuuden turvin kykenee kirittämään jopa omistajamedioitaan leiöpälajissaan. Huhtikuussa 2022 norjalaismediat pystyivät skaalaamaan ja laajentamaan yhteistyötään vastaustaan Venäjän avoimeen informaatiosotaan tärkeitä journalistisia periaatteitaan entisestään vahvistaen. Samanhenkisesti Faktisk.no että norjalaiset mediatalot panostavat nyt myös merkittävästi yhdessä uutisteknologian kehitykseen Bergenin Media City-investoinnilla. Uutistoiminnan liiketoimintamallit mullistaneita digitaalisia alustoja haastetaan yhdessä start-up firmojen kanssa.

Suomessa on tällä välin pikemminkin vain kilpailtu mediatalojen tasolla ja yhteistyötä on tehty varovaisemmin perinteisten verkostojen puitteissa. Merkittävät teot ovat puuttuneet - rohkea yhteisponnistus suomalaisen JSN-median osalta odottaa vielä itseään. Toki esimerkiksi Faktabaaria juhlittiin 2015 journalistisena tekona, mutta 5000 euron palkintorahalla ja symboliarvolla ei suomalaista “Faktiskia” pystytetty. Pienen Faktabaarimme Trump-päätelmä olikin, että nyt tarvitaan kiireesti laajempia hartioita ja Norjan mallin inspiroimina mediatalojen yhteistyötä.

Voisiko tänään 3.5. journalismin ja demokratian juhlapäivänä vuorostaan uusien mediavaikuttajien “Putin-päätelmä”, olla, että yhdessä ollaan vahvempia Venäjän ja some-alustojen osalta. Voitaisiinko ne haastaa faktapohjalla?

Faktabaari on sitoutunut ainakin kannattelemaan suomalaisfaktantarkistusta kv. Verkostoissa sota-kontekstissa, mutta kehitystyö suomalaisen faktantarkistusmallin kehittämiseksi kuuluisi tehdä yhdessä.

Tueksi Faktabaarista tarjoamme pohjoismaissa faktantarkistusta kehittävän uuden NORDIS-yhteistyöalustamme neljän pohjoismaisen faktantarkistuspalvelun ja neljän tutkimusyliopistojen voimin. Seuraavaksi kokoonnumme laajemmin juhannusviikolla maailman isoimman faktantarkistustapahtuman Global Fact merkeissä - Oslossa.


Lehidstönvapausindeksi 2021.

Kuva: Lehdistönvapaus indeksi 2021 - top 5 https://rsf.org/en/index

Eli kehittyköön riippumaton faktapohjainen journalismi myös Suomessa. Tehdään yhteistyötä ja kilpaillaan faktapohjalta.

Mikko Salo, Faktabaarin perustajajäsen
Norjan faktantarkistusmalli - selvityksen tekijä

PS. Laajempaa ja ajankohtaista tilannekuvaa yhteisestä infomaatioympäristömme haasteesta 24.5. maailman ehkä arvostetuimman misinformaatioasiantuntijan Dr. Claire Wardlen, Sitran ja NORDIS kanssa Faktabaari Forumilta - Tervetuloa


Blogia on muokattu 3.5. Toimittajat ilman rajoja järjestön uusien lehdintönvapaus sijoitusten osalta. Tutustu koko tiedotteeseen.

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.