Pohjoismaiden Nordis-verkosto julkaisi työkalupakin somen informaatiovirrassa selviämiseen

Yli 250 faktantarkistustyökalua auttavat ketä tahansa netinkäyttäjää tarkistamaan epäilyttäviä väitteitä.

Faktabaari on jäsenenä pohjoismaisten tutkijoiden ja faktantarkistajien Nordis-verkostossa, joka on nyt julkaissut koosteen digitaalisista faktantarkistustyökaluista. Niistä voi olla hyötyä kenelle tahansa, joka yrittää selvittää verkossa vastaan tulleen väitteen, kuvan tai videon taustoja.

Tietokannan ovat koonneet Nordis-verkostossa toimivat Bergenin yliopiston ja Oslo Metropolitan Universityn tutkijat.

Verkossa on valtava määrä faktantarkistustyökaluja, ja välillä voikin olla hankalaa saada yleiskuvaa siitä, mitä kaikkea ylipäätään on saatavilla. Nyt julkaistu työkalupakki pyrkii vastaamaan tähän pulmaan. 

Nämä yli 250 työkalua toimivat monenlaiseen verifiointiin ja faktantarkistukseen aina kuvan alkuperän tarkistamisesta ja syväväärennösten tunnistamisesta Twitter-tilien taustojen tutkimiseen. Pitkällä aikavälillä tietokantaa voidaan hyödyntää työkalujen järjestelmälliseen testaamiseen. Iso osa niistä on ilmaisia ja kaikille avoimia. 

Faktabaari suosittelee tutustumaan näistä esimerkiksi ilmaiseksi Microsoft Edge -selaimeen asennettavaan, journalistien kehittämään medialukutaitoa edistävään NewsGuard-selainlaajennukseen, Wolfram Alphaan, jossa voi muun muassa tarkistaa säätilan tiettynä ajankohtana ja vaikkapa InVidiin, joka auttaa kuvien ja videoiden tarkistamisessa.

Kuitenkin, kuten sanottua, työkaluja on paljon –  kannattaa siis käydä tutkimassa listaa! Tietokanta on vielä beta-versio ja sitä päivitetään jatkuvasti.

Pääset tietokantaan tästä.

Lue myös: Mitä voimme oppia faktantarkistajilta? (DIL-opas, luku 10)

Lue myös: Faktantarkistuksen avoimuuskoodistot – kuinka tunnistan faktantarkistajan? (DIL-opas, luku 11)

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.