Evästeet, datajälki ja mikrotargetointi – Uusi FactHacker-video pureutuu tekoälyalgoritmeihin vaalien alla

Faktabaarin uudella videolla käsitellään sitä, mitä netin algoritmit ovat ja miten ne voivat vaikuttaa meihin.

“Algoritmit ovat aina jonkun tahon tekemiä ja jonkin päämäärän ajamiseen tarkoitettuja. Siksi algoritmien tarkoitus ei ole pelkästään palvella meitä, vaan myös ohjata käyttäytymistämme, kulutustamme ja asenteitamme.”

Yllä oleva sitaatti on Faktabaarin tänään julkaisemalta uudelta FactHacker-videolta – jonka aiheena ovat tekoälyalgoritmit. Video löytyy kanavaltamme Youtubesta.

Viiden minuutin mittaisella videolla pyritään lisäämään ihmisten tietoisuutta siitä, mitä netin tekoläyalgoritmit ovat ja miten ne voivat vaikuttaa päätöksiimme ja asenteisiimme. Videolla annetaan myös käytännönläheisiä neuvoja siihen, miten omasta yksityisyydestään ja datajäljestään voi pitää paremmin huolta. 

Video on osa Faktabaarin vuonna 2023 aloittamaa FactHacker-sarjaa, joka on suunnattu etenkin yläkoululaisille sekä toisen asteen opiskelijoille. Uusin video tukee erityisesti ensimmäistä kertaa äänestäviä somen suurkäyttäjiä, sillä vaalitargetointi on kasvava ilmiö, joka tulee tiedostaa.

Parhaan hyödyn videoista saa irti osana esimerkiksi äidinkielen tai yhteiskuntaopin oppituntia koulussa. Taustatietoa löytyy Faktabaarin materiaaleista Harton Pönkän kirjoittamasta Digitaalisen informaatiolukutaito-oppaan luvusta 13: Algoritmitietoisuus – Tekoälyn luomat haasteet sekä tammikuussa 2024 julkaistusta Tekoälyoppaasta. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on myös tehnyt opetusmateriaalia algoritmeista

Uudella videolla kerrotaan, miten yritykset tietävät meistä kerätyn datan ansiosta paljon siitä, miten meitä voidaan manipuloida – mutta me itse emme, sillä verkkopalvelut eivät kerro läpinäkyvästi, miten ja mihin ne hyödyntävät meistä keräämiään tietoja.

Tämä niin sanottu digivalta keskittyy huolestuttavan harvan suuren teknologiayrityksen käsiin. Siksi meidän kaikkien on tärkeää vaatia näiltä teknologiajäteiltä vastuunkantoa ja läpinäkyvyyttä toiminnastaan. Tämä on mahdollista vasta, kun tiedostamme ilmiön.

Video on tehty osana Think Twice -hanketta jossa FacHacker-hahmo herättää samasta teemasta uteliaisuutta myös Faktabaarin lyhyemmällä videolla erityisesti nuorten suosimalla Tiktok-kanavalla, joka on tunnettu erityisen tehokkaasta suosittelualgoritmistaan. 

Samalla video myös tukee vuodenvaihteessa aloitettua Digivaalivahti-projektia. Digivaalivahdissa Faktabaari ja Check First seuraavat ja selvittävät sitä, mitä suosittelualgoritmit suosittelevat suomalaisille eri somealustoilla vaalien alla. Näkyykö jokin poliittinen puolue suosituksissa erityisen paljon? Suosittelevatko somepalvelut suomalaisille mis- tai disinformaatiota? Projektia varten 10 vapaaehtoisen koteihin on lähetetty pienet tietokoneet, jotka simuloivat eri puolilla Suomea asuvia käyttäjiä.

Epäeettisestä tai harhaanjohtavasta vaaliviestinnästä tai markkinoinnista voi siis jäädä kiinni.

Tekoälyalgoritmit ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Siksi on tärkeää ymmärtää, mitä ne ovat ja miten ne voivat vaikuttaa meihin. Etenkin vaalien supervuonna 2024 on hyvä olla erityisen tarkkana verkossa surffaillessaan. Netissä kohtaamansa hämmentävän sisällön kohdalla on myös syytä muistaa digitaalisen informaatiolukutaidon nyrkkisääntö: Pysähdy, harkitse ja tarkista. Löydä sisäinen FactHackerisi.

Ja halutessasi #TueFaktabaaria.

Arvioi koko sarja opetuskäyttöön: Facthackerin selviytymisopas informaatiokaaokseen https://www.youtube.com/playlist?list=PLVM4S_elsuIFizVb62BwPhbu-KeyA6D0p

ja anna palautetta edu@faktabaari.fi

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.