AI-to-peli haastaa: Pärjäätkö tekoälylle, tunnistatko aidon kuvan?

Faktabaarin tuottama peli testaa, tunnistaako käyttäjä tekoälyn tekemät kuvat aidoista. Samalla karttuu tuiki tärkeä kriittinen informaatiolukutaito.

Faktabaarin AI-to-peli haastaa käyttäjän testaamaan, tunnistaako tämä aidon kuvan tekoälyllä luotujen kuvien joukosta.

Tekoäly on kehittynyt niin eteväksi, että se harhauttaa ihmisen helposti. Tunnistatko itse takuuvarmasti aidon kuvan, kun se tulee vastaan hetkisessä somessa? Entä jos on aikaa harkita ja tutkia tarkemmin? Nämä kysymykset ovat tärkeitä myös demokratialle, etenkin vaalien alla.

Faktabaarin peli jakautuu kahteen osaan: ensimmäisessä osassa tulee olla nopea, sillä kello käy ja haetaan some-maailman rytmiä. Kun ensimmäisen kierroksen on pelannut, saa faktantarkistajan vinkkejä ja pääsee katsomaan samoja kuvia ilman aikarajaa – Faktabaarin vaalivuoden moton mukaisesti pysähtyen, harkiten ja tarkistaen.

Peliä on testattu ja kehitetty nuorten ja opettajien kanssa Tubecon gamesissa, Educassa ja ITK-konferenssissa. Faktabaari toivoo, että peliä pelattaisiin esimerkiksi oppituntien alussa keskustelun herättäjäksi – mutta toimii se hyvin kesälomallakin pienenä aivojumppana. Pelin aiemmasta versiosta on julkaissut esittelyvideon myös Tieto-Finlandia-ehdokas ja somevaikuttaja Ville Mäkipelto.

Peli johdattaa pelaajan lopulta myös Faktabaarin digitaalista informaatiolukutaitoa syventäviin aineistoihin, kuten Tekoälyoppaaseen ja nuoremmille ensisijaisesti juuri päivitettyyn FactHacker-videosarjaan tai Faktabaarin Tiktok-videoihin.

On demokratian ja meidän kaikkien etu, että suomalaiset osaavat suhtautua verkossa nähtävään informaatioon uteliaasti, mutta myös kriittisesti. Pelin avulla viemme medialukutaitoa myös maailmalle. AI-to-peliä voi tällä hetkellä pelata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, espanjaksi, ukrainaksi ja venäjäksi.

Tukeasi tarvitaan

Faktabaari on voittoa tavoittelematon kansalaisyhteiskunnan toimija. Kaikki Faktabaarin oppimaterialit ja muu mediakasvatusaineisto on maksutonta.

Faktabaarilla on käynnissä pienimuotoinen varainhankintakampanja.

Lahjoitusten avulla voimme muun muassa kehittää peliä edelleen ja tuottaa lisää käännöksiä. Voimme myös tuottaa muuta mediakasvatusmateriaalia osaavien opettajien käyttöön.

Myös rahaton tuki on tarpeen. Ilahdumme, jos jaat Faktabaarin faktantarkistuksia tai muuta sisältöä somessa ja toimit itsekin mottomme mukaan. Siis: Pysähdy, harkitse, tarkista – ja tue faktabaaria.

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.