Hackathonin voittotyö yhdistää innovatiivisella tavalla pakopelin ja tekoälybotit

Faktabaari järjesti Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa ITK2025:ssa 23.–25.4. Hackathon-kilpailun opettajille ja opettajanmielisille löytääkseen luovia, kiinnostavia ja toimivia tapoja opettaa tekoälylukutaitoa kouluissa ja oppilaitoksissa.

Huhtikuun ITK:ssa käynnistetyllä Hackathonilla Faktabaari pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että eri asteiden opettajilla olisi riittävästi välineitä ja taitoja opettaa generatiivisen tekoälyn turvallista, hyödyllistä ja ajattelua kehittävää käyttöä oppilaitosympäristöissä. Hackathonin tavoitteena oli tuottaa toimivia, suoraan käyttöön soveltuvia opetusratkaisuja vapaasti jaettavaksi opettajille.

Kilpailun ensimmäisen sijan saavutti Mirka Mäkinen Botti hakkeroitu! -pakohuonepelillään. Raati luonnehti voittajatyötä seuraavin sanoin: “Innovatiivinen ja mielenkiintoinen tapa lähestyä tekoälyn haasteita, tietosuojakysymyksiä ja kriittisen ajattelun merkitystä. Peli edellyttää osallistujilta pohtimista ja tutkimista. Materiaalit on laadittu huolella. Alkuasetelma on motivoiva – kuka neljästä botista on hakkeri?”

“Pakopelin idea on tuttu suurelle osalle oppijoista, ja sen käyttö oppimispelissä on hieno pedagoginen idea. Pelin materiaalit ovat selkeät ja ne itsessään sisältävät esimerkkejä siitä, miten tekoälybotteja voitaisiin käyttää koulussa ja oppimisen tukena. Samalla peli menee paljon pidemmälle haastaen oppijat kriittiseen arviointiin ja tutkimaan, mitkä botit ovat luotettavia ja miksi niihin voi tai ei voi luottaa. Pelin yhteydessä perehdytään myös datan käyttöön ja tietosuojaan liittyviin kysymyksiin – jopa vaikutustenarviointia myöten. Opettajalle materiaalissa on selkeät ohjeet ja apukysymykset oppimisen syventämiseen yhteisen pohdinnan kautta,” kommentoi voittanutta työtä raadin edustaja Harto Pönkä.

Toisen sijan kilpailussa voitti Ninja Somersalmi laajalla tekoälyaiheisella materiaalipaketilla perusasteen opetukseen. Kolmannen sijan voitti Laura Oinas-Järvinen Tekoälyä-tuntisuunnitelmapaketilla erityisesti 3.-4. -luokkalaisille. Faktabaari palkitsee voittajan 500 euron palkinnolla, toiseksi tulleen 350 eurolla ja kolmannen sijan 150 eurolla.

Kolme parasta työtä julkaistaan avoimeen, maksuttomaan käyttöön Creative Commons -lisenssillä Faktabaarin EDU-sivustolle 26. elokuuta 2025 Faktabaarin järjestämän tekoälylukutaitowebinaarin yhteydessä. Webinaari käsittelee tekoälylukutaitoa, siihen liittyviä haasteita ja haasteiden selättämistä. Lisätietoa tapahtumasta julkaistaan myöhemmin verkkosivuillamme ja uutiskirjeessämme.

Hackathonilla haluttiin kannustaa tekoälyn käsittelemiseen innovatiivisesti

Tekoälylukutaitohackathonin taustalla on kasvatus- ja opetustoimen näkökulmasta kasvava huoli siitä, millä tavalla tekoäly tulee muuttamaan yhteiskuntaamme ja vaikuttaa mahdollisesti nyt kasvaviin lapsiin ja nuoriin. Ensimmäiset aiheesta tehdyt tutkimukset antavat ymmärtää, että runsas tekoälyn käyttö vaikuttaisi esimerkiksi heikentävän kriittistä ajattelua ja muuttuvan helposti vaihtoehdoksi ajattelulle ja luovuudelle niiden tukemisen sijaan.

Tämän Hackathonin tehtävänannoksi annoimme “luoda innovatiivisia tuntisuunnitelmia, opetussuunnitelmia, aktiviteetteja, opetusmenetelmiä tai -välineitä, joilla opettaa kriittistä, uteliasta tekoälylukutaitoa käytännössä” ja “kehittää innovatiivisia tapoja torjua tekoälyn kiihdyttämää informaatiohäiriötä kouluopetuksen keinoin”.

Hackathonin voittajat valitsi kolmehenkinen tuomaristo, jossa toimi Faktabaari EDU:n tiimistä FT Kari Kivinen, FM Aki Saariaho sekä KM Harto Pönkä. Kivinen, Saariaho ja Pönkä ovat muiden kirjoittajien ohella myös tuoreen Tekoälyopas opettajille -oppaan taustalla. Kari Kivinen on pitkän linjan pedagogi, opettaja, Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun entinen rehtori ja nykyinen EUIPO:n innovaatio- ja koulutusaiheiden asiantuntija. FM, väitöskirjatutkija Aki Saariaho on taustaltaan lukio-opettaja ja KM Harto Pönkä on puolestaan tunnettu sosiaalisen median, koulutusteknologian ja tietosuojan asiantuntija ja kouluttaja.

Arvioinnissa raati painotti neljää kriteeriä: a) ratkaisun innovatiivisuus, b) pedagoginen tarkoituksenmukaisuus, c) relevanssi esitetylle haasteelle sekä d) suora sovellettavuus opetuskäyttöön. Hackathoniin ilmoittautui 12 1–5 hengen joukkuetta. Kilpailutyöt tuli jättää 7.5. mennessä.

Toivotamme valtavasti onnea voittajille, kiitämme lämpimästi kaikkia osallistujia hienoista kilpailutöistä sekä kannustamme opettajia, opiskelijoita ja muita opettajanmielisiä jatkossakin osallistumaan Faktabaarin Hackathon-haasteisiin!

Kuva: Mirka Mäkisen kilpailutyön materiaaleja, CC BY (Nimi mainittava –lisenssillä)

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.