Kehitä medialukutaitoasi

Blogikirjoitus perustuu Demokraatti-lehdessä 4.5.2017 julkaistuun Heikki Sihdon Faktabaarin isännälle Mikko Salolle tekemään maailmanparantaja -haastatteluun.

  1. Elämmekö jo ”totuuden jälkeistä aikaa”?

Se on yhä pitkälti oma valintamme. Valitsemalla uutislähteensä ja suhtautumalla esimerkiksi sosiaalisen median kanaviin ja sisältöihin terveen kriittisesti voi olla osaltaan patoamassa ns. ”totuuden jälkeisestä aikaa”. Tässä ajassa haasteen käyttäytymisellemme luovat sosiaalisten medioiden kaupalliset algoritmit ja yksityisyyttämme kaventava käyttäjäprofilointi. Vaaditaan edelleen ponnisteluja nähdä oman kuplansa ulkopuolelle ja ymmärtää erilaisuutta.

  1. Voittaako mehevä vale julkisuuspelissä tylsän faktan?

On näyttöä että mehevä huhu leviää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa faktatietoa ja tarkistuksia huomattavasti laajemmin. Tähän voimme kuitenkin jokainen itse vaikuttaa. Älä anna kenenkään käyttää sinua hyväkseen väärän tiedon levittäjinä. Älä jaa erityisesti ”liian hyvää ollakseen totta” – tyyppistä tunteisiin vetoavaa materiaalia. Kehitä medialukutaitoasi ja jaa vaikka faktantarkistuksia Faktabaarista.

(Lisäksi Faktabaarin medialukutaito-työpajassa tuotettu kalvo twiitattavaksi)

  1. Onko maahanmuutto lisännyt ”valeuutisia”?

Maahanmuuton on todettu ainakin Euroopassa lisänneen populistista liikehdintää. Sen suhteesta ns. “valeuutisten” määrän kasvuun en ole nähnyt tutkittua tietoa. Faktabaari on Haaga-Helian journalistiopiskelijoiden kanssa ollut tarkistamassa aiheesta käytyä keskustelua 2016. Lisäksi netissä toimii mielenkiintoinen joukkoistuskanava Huhumylly.info, jonne voi rekisteröidä tarkistetut huhut (lue myös “valeuutiset” ja huonot uutiset? -blogi).

  1. Mikä on faktan suurin uhka?

Faktaa voidaan käyttää väärin - aiheuttamaan hämmennystä, mitä avoimuuteen perustuva ja faktan kontekstin huomioiva faktantarkistus pyrkii hälventämään.

  1. Kuinka paljon kevään kuntavaaliehdokkaat puhuivat faktan vierestä?

Tarjolla ei juuri faktatietoa. Faktabaari pyrki kiinnijäämisen pelotteella ennaltaehkäisemään tahatonta ja tahallista väärän tiedon levittämistä vastaamalla tarkistuspyyntöihin ja tarkistamalla erityisesti puoluejohtajien televisiossa esittämiä väitteitä asiantuntijoiden ja muiden katsojien kanssa (tuloksista). Faktabaarin joukkoituspalkinnon vaikuttavimmasta ja ennen kaikkea systemaattisimmasta faktantarkistushankkeestaan voittanut Turun yliopiston tutkijaryhmä totesi, etteivät ”puolueet juuri valehtele vaaliohjelmissaan”. Tosin niiden faktapohjaisuudesta kertoo että vain noin 4% ohjelmien lauseista oli tarkistettavissa faktantarkistuksen keinoin. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen että ensisijaisesti pyrittiin vaikuttamaan tunteisiin.

FAKTA -laatikko lehti-jutussa:

Mikko Salo Yksi Faktabaarin ja sen sisarpalvelu Debattibaarin perustajista

Faktabaari vahtii vaalihankkeissaan poliittisten toimijoiden puheiden totuudenmukaisuutta sekä puuttuu mediassa esitettyihin puolitotuuksiin, myytteihin ja urbaanilegendoihin. Faktabaari tutki kevään kuntavaaliehdokkaiden puheiden totuudenmukaisuutta. Faktantarkistuspalvelu Faktabaari syntyi talvella 2014. Samana vuonna se valittiin vuoden journalistiseksi teoksi (Bonnier).

Debattibaari on argumentoidun ja ajankohtaisen asiakeskustelun alusta, jonka sisältöjä moderoidaan ja jaetaan sosiaaliseen mediaan journalistisesti. Referenssi jatkokehitykselle on 2015 vaalien alla toteutettu laaja-alainen energia- ja ilmastokeskustelu: www.debattibaari.fi/ilmasto .

Demokraatti -lehden 4.5.2017 otsikoima ”Vilunki ei vetele” - hieman lyhennetty haastattelu -luettavissa täältä. 

Lehti-jutun lisäksi:

Salon mukaan suunnitteilla on Fakta- ja Debattibaarin yhteishanke faktapohjaisen julkisen keskustelun puolesta.

Faktabaarilaisia voi tavata seuraavan kerran 22.5. Baari-illan yhteydessä. Lisätietoja tapaamisesta ja Faktabaarista (toimitus(at)faktabaari.fi tai mikko(at)faktabaari.fi)

Medialukutaidon osalta Faktabaari on tehnyt yhteistyötä mm. Helsingin ranskalais- suomalsien koulun, Mediakasvatusseuran sekä Yle oppiminenKansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI), Metka ja Allianssi asiantuntijoiden kanssa, joilla paljon mielenkiintoista materiaalia. Kansainvälisesti mielenkiintoista verkkoviestintään keskittynyt verkkosivusto on mm. First Draft News, jonka kaavioon pohjautuen Faktabarissa on julkaistu Professori Esa Väliverrosen tärkeä kirjoitus..

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.