Aalto-yliopiston ja Faktabaarin yhteisellä informaatiovaikuttamisen luennolla Sitran johtava asiantuntija Tarmo Toikkanen kertoo digivallasta ja siitä, miten somejätit käyttävät tekoälyä muuttaakseen henkilötietojamme rahaksi, ja mitä Euroopan Unioni tekee hillitäkseen sitä.
Vanha sääntö siitä, että “Jos et maksa, et ole asiakas vaan tuote” pitää yhä – ja kenties kasvavissa määrin – paikkansa sosiaalisen median alustojen suhteen. Luennollaan Toikkanen avaa luennollaan niitä mekanismeja, joilla tämä yksityisistä kansalaisista kerätty data muuttuu rahavirroiksi somejättien osakkeenomistajille, ja minkälaisia riskejä näihin liittyy.
Euroopan Unioni ja sen sääntely tunnetaan usein abstraktiksi jäävistä kirjainlyhenteistä kuten GDPR, DSA ja DMA, ja kansalaiselle voi jäädä epäselväksi mitä ja miksi säädellään, ja miksi somejättien lobbarit ajavat niin aggressiivisesti kaiken sääntelyn purkua. Toikkanen herättää nämä lyhenteet eloon ja selittää helposti ymmärrettävällä tavalla, mitä jokaisen EU-kansalaisen tulisi tietää näistä turvakseen luoduista asetuksista, sekä mitä yksittäinen ihminen voi tehdä ottaakseen oman datansa haltuun näiden säädösten puitteissa.
Aktiivisen digikansalaisen tulee tiedostaa, kuinka tiiviisti somealustojen ja digijättien ehdoilla pyörivä datatalous liittyy esimerkiksi vaali- ja informaatiomanipulaatioon. Ole algoritmitietoinen, ja ota oma data haltuun!
Voit katsoa Toikkasen luennon Faktabaarin YouTube-kanavalta.
Seuraavana luentosarjassa 6.5. vuorossa Kari Kivinen aiheenaan “Tekoälyn käytön arviointi: Mistä tiedän, onko tekoäly merkityksellinen tai asianmukainen?”. Koko luentosarjan ohjelmaan voit tutustua täällä.
\