Pysähdy, harkitse, tarkista – Uusi videosarja tarjoaa informaatiolukutaitoa ja disinformaatiotietoisuutta nuorille

Digitaalinen informaatiolukutaito kuuluu kaikille - varsinkin nuorille. Faktabaari EDU:n uusilla videoilla opetetaan informaatiolukutaitoa ja käytännön niksejä digiympäristössä selviytymiseen.

Päästä sisäinen FactHackerisi valloilleen. Siinä Faktabaarin tuoreen videosarjan ydinviesti ja pääasia. 

Faktabaari EDU on Euroopan parlamentin Suomen-toimiston tuella toteuttanut videosarjan, jonka tarkoituksena on tarjota digitaalista informaatiolukutaitoa edistävää tietoa nuorille. Neljällä ensimmäisellä videolla kohderyhmänä ovat erityisesti yläasteikäiset sekä ammattikoulua ja lukiota käyvät nuoret. Videot ovat kuitenkin hyödyllisiä kaiken ikäisille.

Videosarja pohjautuu Faktabaarin Digitaalisen informaatiolukutaidon oppaaseen, joka jalkautetaan nyt videomuodossa nuoremman yleisön tavoittamiseksi ja osallistamiseksi – somessa sisällöt alkavat elää omaa elämäänsä.

Videosarja lanseerataan 26. tammikuuta. Ensimmäisen videon aiheena on Tarkista - 3 kysymystä. Videolla käydään selkeän esimerkin avulla läpi, miten Stanfordin yliopiston tutkijoiden tiivistämän kolmen kysymyksen avulla voi selvittää, onko vastaan tullut väite totta. Kysymykset ovat:

  1. Kuka väitteen on esittänyt?
  2. Mitä todistusaineistoa sen tueksi on esitetty?
  3. Mitä muut lähteet sanovat asiasta?

Videosarjassa seikkailee Faktabaarin FactHacker-hahmo, jota ei netin informaatiokaaoksessa noin vain huijata.

FactHacker pohjautuu tunnettuun hackerman-meemiin (knowyourmeme), joka kuvaa paisunutta itsetuntoa tilanteissa, joissa on onnistunut ratkaisemaan tietoteknisen ongelman. FactHacker tarkistaa väitteet ennen kuin uskoo tai jakaa niitä. Vaikka FactHackerimme esikuvana on informaatiota kriittisesti lähestyvä faktantarkistaja, tarkoituksena on osoittaa, että kuka tahansa voi olla oman elämänsä facthacker. Edellytyksenä on ainakin hälytyskellojen soidessa muistaa: “Pysähdy, harkitse, tarkista”. 

Koko sarja julkaistaan yksi video kerrallaan tammi-helmikuun aikana. Tarkoituksena on lisätä informaatiolukutaitoa ja disinformaatiotietoisuutta pitäen silmällä Euroopan parlamentin vaaleja kesäkuussa 2024.

Videot kootaan Youtube-kanavallemme yhteen otsikolla “Facthackerin selviytymisopas informaatiokaaokseen”, ja ne löytyvät lisäksi myös osoitteesta faktabaari.fi/dil. Videot ovat vapaasti käytettävissä ja levitettävissä.

Faktabaari toivoo, että opettajat näyttäisivät videoita koululuokissa tai antaisivat kotitehtäviä videoihin liittyen. Oppilailta kuultu palaute olisi meille kullan arvoista. Palautetta voi lähettää osoitteeseen toimitus@faktabaari.fi tai esimerkiksi somekanavissamme Twitterissä, Facebookissa, Linkedinissä ja Instagramissa.

P.S. 6. helmikuuta alkaen, Mediataitoviikolla, Faktabaari aktivoituu myös Tiktokissa ja ryhtyy selvittämään, löytyykö sieltä yhtäkään faktaa. Newsguardin tutkimuksen mukaan uudet käyttäjät altistuivat Ukrainan sotaa koskevalle väärälle informaatiolle keskimäärin 40 minuutin kuluessa Tiktokin käyttämisen aloittamisesta. Näin käy, vaikka käyttäjät eivät edes etsisi sotaa käsittelevää sisältöä.

Tiktokin käyttäjistään keräämän datan määrä ja se, pääsevätkö Kiinan viranomaiset dataan käsiksi, ovat huolestuttaneet jo pitkään. Nuorten suosiman alustan on myös pelätty olevan mahdollinen väylä Kiinan informaatiovaikuttamiselle. Hyviä näkökulmia Tiktokin ja muiden somen jättiyhtiöiden ongelmiin löytyy myös muun muassa Sitran tuoreesta työpaperista “Portinvartijuus digitaalisella aikakaudella”. 

Jos jossain tarvitaan mediataitoja, niin Tiktokissa - jota muuten yhä useammat nuoret käyttävät Googlen hakukoneen korvikkeena. Faktabaarin Tiktokissa on luvassa sisältöä muun muassa faktantarkistuksesta, informaatiolukutaidosta ja alustojen ongelmista - kuitenkin kevyellä otteella facthacker-hengessä. 

Tässä linkki Tiktok-tilillemme

Ja vielä: Tilaa uunituore uutiskirjeemme täältä!

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.