RARE X Faktabaari X Nuorisotutkimusseura X DECA -yhteistyössä syntynyt video käsittelee nuorten suhtautumista someen

RARE Median nuorilta nuorille tuottama video pitää yllä keskustelua nuorten näkemyksistä ja toiveista terveemmän digitaalisen ympäristön puolesta.

“Ehkä vähän liikaa.”

“Liikaa.”

“Ehkä joku 5-6 tuntia, joka on kyllä ihan liikaa.”

“Yrittää olla vähemmän.”

Näin RARE Median haastattelemat nuoret arvioivat omaa ajankäyttöään somessa RAREn, Faktabaarin, Nuorisotutkimusseuran ja DECA:n kanssa yhteistyössä tehdyssä gallupissa. Yhteistyön pohjalta syntyi video, jossa nuoret käsittelevät suhdettaan someen ja someen liittyviä huoliaan.

Faktabaari ja Nuorisotutkimusseura kontribuoivat videoihin jakamalla RARElle tutkimustietoa ja havaintoja nuorten sosiaalisen median käyttötavoista ja somen markkinointialustojen kaupallisten toimintaperiaatteiden ja virheellisen, vääristellyn ja vahingoittavan informaation osalta.

Videolla haastatellut kertovat omasta suhteestaan someen ja somenkäytöstään kuten siitä, miten paljon aikaa someen uppoaa ja millaista sisältöä palvelujen algoritmit heille suosittelevat. Kaikki haastatellut ovat huolissaan somessa pyörivästä misinformaatiosta ja siitä, että ihmisten informaatio- ja medialukutaito ei riitä valheellisen sisällön erottamiseen faktoista.

Halusimme kysyä haastateltavilta myös heidän suhteestaan Tiktokiin ja Tiktokin käytöstä uutismediana. Uutismedian liiton tekemän Nuoret ja uutismediasuhde -kyselytutkimuksen (2025) mukaan yli puolet 13-18-vuotiaista nuorista kertoo seuraavansa uutisia Tiktokin kautta. Alusta on myös entistä vahvemmin nuorten tärkein väylä uutisiin. Samanaikaisesti nuoret kertovat törmäävänsä virheelliseen ja valheelliseen tietoon etenkin Tiktokissa.

RARE Median haastattelemista nuorista osa kertoo käyttävänsä Tiktokia. Eräs haastateltava pitää sovellusta “turhana”. Osa pitää sitä yhtä haitallisena kuin muitakin, esimerkiksi Metan somealustoja. Haastatellut eivät pidä Tiktokia luotettavana tai myöskään ensisijaisena lähteenä uutisille.

Katso video Youtube-kanavallamme.

Mistä yhteistyö sai alkunsa?

Yhteistuotannon idea syntyi Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella (DECA) -hankkeen kumppaneiden jakamasta huolesta aikuisuuden kynnyksellä olevien 16-17-vuotiaiden tulevien äänestäjien, maanpuolustajien ja mediankäyttäjien kohtaaman infomaatioympäristön tilasta. Toimme erityisosaamistamme hankkeelle nuorten digitaalisia oikeuksia tuoreen EU-sääntelyn puitteissa käsitelleen raporttimme kautta.

Erityisesti huolta herätti havainto siitä, että TikTok on kohderyhmän ensisijainen uutislähde vaati kaikkien mielestä huomiota. Yleisesti tunnettua on ettei TikTok profiloidu ainakaan vastuullisesti tuotetulla journalismilla vaan pikemminkin poikkeuksellisen koukuttavalla viihteellä. Varmistaaksemme sen, että asiantuntijakeskusteluissa ei unohdeta nuoria, näimme tärkeänä, että sisällön tuottamisesta vastaa RARE, joka tekee sisältöä nuorilta nuorille.

Faktabaarin toiminnassa nuorten näkökulma on olleet aina keskiössä. 9. toukokuuta Eurooppa-päivän paneelikeskustelussa haluamme jatkaa keskustelua nuorten kohtaamista haasteista digiympäristössä. FAKTA-iskussa kello 14.15 kysymme, mikä on EU-sääntelyn piiriin kuuluvien alustojen vastuu harhaanjohtavan sisällön leviämisen hillitsemisessä.

Lue lisää: FAKTA-isku-paneeli 9.5.: Passiivisesta tuotteesta uteliaaksi käyttäjäksi – EU, nuoret ja terveempi digiympäristö

Yhteistyökumppanimme:

RARE Media on 13-35-vuotiaille suunnattu journalistista somesisältöä tuottava uuden sukupolven aikakausmedia. Sen toiminta sai alkunsa Helsingin Sanomain säätiön järjestämästä Uutisraivaaja-innovaatiokilpailusta vuonna 2019.

Nuorisotutkimusseura on monitieteinen itsenäinen tutkimusorganisaatio, joka keskittyy tutkimuksessaan nuorten parissa tehtävän työn näkökulmiin esimerkiksi nuoristotyön, -politiikan, nuorisokulttuurien ja vapaa-ajan ja nuorten hyvinvoinnin teemoihin. Nuorisotutkimusseura osallistuu aktiivisesti julkiseen keskusteluun ja julkaisee muun muassa Nuorisobarometria.

Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella (DECA) on Helsingin, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistojen sekä Aalto-yliopiston ja Nuorisotutkimusseuran median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen, sosiaalipsykologian, sosiologian, oikeustieteen, käännöstieteen ja tietotekniikan asiantuntijoiden yhteishanke, jossa tutkitaan yhteiskunnan tiedollisia järjestelmiä, käytänteitä ja ongelmia yksilöiden, instituutioiden ja digitaalisten infrastruktuurien tasoilla.

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.