EU-vaalit: Faktantarkkailijat joukkoistamisen tukena

Torstaina 21.3.2019 käynnistyi Eurooppalaisen Suomen Facted Up EU -hanke, jonka pääteema on #Vaadifaktat. Faktabaari on mukana hankkeessa faktantarkkailijoiden kouluttajana ja vaalipaneelien tarkkailijana viidellä paikkakunnalla. Faktabaari sai ulkoministeriöltä kansalaisjärjestöille tarkoitettua avustusta vaalien aikaiseen tarkistustyöhön. 

Aiemmissa vaaliprojekteissamme ihmiset ovat olleet varovaisia lähettämään tarkistuspyyntöjä. Faktantarkkailijoiden kouluttamisen tavoitteena on rohkaista erityisesti niitä, jotka työnsä puolesta tai muusta kiinnostuksesta seuraavat säännöllisesti median uutisointia, poliitikkojen ulostuloja ja sosiaalisen median sisältöjä. Tarkistuspyyntöjä voi lähettää lomakkeen kautta edelleen kuka tahansa.  

Vaadi faktat -kiertueen tavoitteena on edistää faktapohjaista politiikkaa kevään 2019 EU-vaaleissa ja nostaa erityisesti nuorten äänestysaktiivisuutta. Hankkeen toteuttavat Eurooppalainen Suomi, Eurooppanuoret ja Fingo. Hankkeen keskeiset tukijat ovat ulkoministeriö sekä Euroopan parlamentti. Mukana on myös laaja joukko kansalaisyhteiskunnan vaikuttajia sekä useita puolueita. 

Faktabaari on kouluttanut maaliskuussa hankkeen sidosryhmistä koostuvan joukon vapaaehtoisia faktantarkkailijoita. He ovat vapaaehtoisia tai yhteistyökumppaneiden edustajia, jotka seuraavat eurovaalien aikana käytävää keskustelua ja antavat Faktabaarille tarkistettavaksi syötteitä poliitikkojen, puolueiden tai vaikkapa median tekemistä väitteistä. 
Kaikille avoin faktantarkkailijan opas ladattavissa tästä.

Pidätämme kuitenkin oikeuden valita ruuhkatilanteissa tarkistettavaksi sellaiset väitteet, joiden katsomme eniten edistävän faktapohjaista julkista keskustelua. Kooste tarkistuspyynnöistä pyritään julkaisemaan säännöllisesti, lähettäjiä yksilöimättä. Koosteissa perustellaan, miksi tietyt väitteet on tarkistettu ja toisia ei. Faktabaari ei koskaan kerää käyttäjätietoja eikä kohdenna viestejä niiden perusteella. 

Osallistumme Vaadi faktat -kiertueelle näillä tiedoin Kotkassa, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Tampereella. Tilaisuudet järjestetään erilaisissa oppilaitoksissa, kauppakeskuksissa, kahviloissa, ravintoloissa ja ulkotiloissa. Tilaisuuksissa on vaalipaneeli, jota Faktabaarin paikalla oleva toimitus seuraa ja tarvittaessa kommentoi ja josta se kerää väitteitä myöhemmin tarkistettavaksi.  

Faktapohjaisen #EUvaalit2019-keskustelun puolesta ja vääristeltyä informaatiota vastaan kanssanne.  

Petra Piitulainen-Ramsay (vastaava toimittaja) ja Faktabaarin #EUvaalit2019 toimitus 


Lisätietoja 
 

Faktabaarin EU-vaalit 2019 -hankkeesta lisäksi kotisivultamme ja @Faktabaari #EUvaalit2019 sekä faktantarkkailua vihjeellänne tänne.

Eurooppalaisen Suomen kiertueesta: www.vaadifaktat.fi ja twitterissä #VaadiFaktat

Lisäksi taustaa “Suomi, EU ja vaalit – Faktapohjaista politiikkaa” podcastistä 28.2. ml. Faktabaarin vastaava toimittaja Petra Piitulainen-Ramsay

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.