SDP: Naisen euro on 82 senttiä

“Naisten ja miesten välinen palkkaero on tällä hetkellä 18 prosenttia hyvistä tavoitteista huolimatta”, toteaa SDP:n vaalipäällikkö Tytti Tuppurainen demariTV:n videolla.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=w5wrVHaX8gM[/embed]

Väite on 50/50.

Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan naisen euro on 83 senttiä. Luku saadaan laskemalla keskiarvo kaikkien kokoaikaisesti työskentelevien palkansaajien bruttopalkoista. Ansiotasoindeksi ei sisällä ylityötä eikä pääsääntöisesti osa-aikatyötä.

Valtiolla naiset ansaitsevat miesten ansioista 86,1 prosenttia, kunnissa 85,7 ja yksityisellä 84 prosenttia.

Keskiansiomittari on kehitetty tarkastelemaan palkkaeroja niin, että työpanos on vakioitu. Mittari toimii erityisesti silloin, kun halutaan kuvata naisten ja miesten ansioiden muutosta.

Naisten ja miesten ansioita on vertailu monessa tutkimuksessa, muun muassa toimialoittain. Eri tutkimuksissa saadaan palkkaeroista erilaisia lukuja.

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA julkaisi vuonna 2011 kirjoituksen Sukupuolten palkkaerot ja segregaatio. Kirjoitus pyrkii kumoamaan käsityksen siitä, että naisille maksettaisiin samasta työstä 20 prosenttia vähemmän ja avamaan sitä, mistä palkkaerot mahdollisesti johtuvat.

Palkansaajien tutkimuslaitos on puolestaan selvittänyt sukupuolten tasa-arvoa yksityisillä palvelualoilla.

Tilastokeskus on julkaissut raportin Naiset ja miehet Suomessa 2014.

Lähteet:

Tilastokeskuksen ansiotasoindeksi

Sosiaali- ja terveysministeriö

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.