Turunen (ps): Brysselin miljardilaskua ei Ruotsiin lähetetä, koska Ruotsi ei ole eurossa

Kansanedustaja Kaj Turusen (ps) blogikirjoituksessaan 23.3.22014 julkaisemaa väitettä siteerattiin lehdistössä, siksi Faktabaaria pyydettiin tarkistamaan lausunnon paikkansa pitävyys.

Turunen kirjoittaa: “Suomen asema Ruotsiin nähden heikkenee taas euron vuoksi. Brysselin miljardilaskua ei Ruotsiin lähtetetä. Ei lähetetä kun eivät ole eurossa. Ei pitäisi olla meidänkään.”

Mitään miljardilaskua ei ole Brysselistä Suomeen tullut, eikä Suomi ole antanut vastikkeetta kriisimaille rahaa. Suomi on vuosina 2008-2013 osallistunut EU:n ja euroalueen talous- ja rahoitusvakautta tukeviin toimiin eri järjestelyjen kautta. Järjestelyt on toteutettu pääsääntöisesti osana yhteisesti sovittuja talouden sopeutusohjelmia, joihin liittyy rahoitustukea eri muodoissa. Rahoitustuki on kaikissa muodoissaan lainaa, joka maksetaan takaisin.

Suomella on taloudellisia sitoumuksia muun muassa Euroopan vakausmekanismin kautta. Valtiovarainministeriö on viimeksi joulukuussa 2013 tiedottanut Suomen taloudellisista sitoumuksista. Suomi on tallettanut Luxemburgissa toimivan Euroopan vakausrahaston (European stability instrument) pääomaan 1,44 miljardia euroa yhteisen rahan vakauden turvaamiseksi.

Totta sen sijaan on, ettei Ruotsi osallistu euron ulkopuolisena maana itse vakausrahastoon, mutta maa osallistuu kriisivaltioiden tukemiseen muiden taloudellisten välineiden, kuten Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kautta.

Lähde: Valtiovarainministeriö 2014

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.