Uutinen hyönteisravinnosta aiheutti disinformaatioaallon Euroopassa

Toisin kuin ympäri Eurooppaa kiertävässä disinformaatiossa väitetään, EU ei ole pakottamassa kansalaisia syömään hyönteisiä hämäävillä pakkausmerkinnöillä.

Euroopan unioni lisäsi tammikuussa ihmisravinnoksi kelpaavien hyönteisten listalle neljännen hyönteisen, Alphitobius diaperinusin eli kanatoukkarin. Uutinen sai aikaan disinformaation aallon, joka pyyhkäisi useisiin jäsenvaltioihin. 

Eurooppalaisessa faktantarkistusverkostossa EDMO:ssa havaittiin, että aiheeseen liittyi kolme valheellista pääkertomusta:

  1. EU haluaa pakottaa kansalaisensa syömään hyönteisiä, joten ne piilotetaan tuotteiden sisään (ilman pakkausmerkintöjä).
  2. Hyönteiset ovat myrkyllisiä eivätkä sovellu ihmisravinnoksi.
  3. Päätös liittyy Venäjän vastaisiin pakotteisiin tai Ukrainan sotaan.

Mikään näistä väitteistä ei pidä kuitenkaan paikkaansa. Ensimmäisen väitteen on todennut epätodeksi muun muassa tanskalainen Tjekdet, toisen väitteen muun muassa AFP ja kolmannen liettualainen Delfi. Aiheesta on tehnyt faktantarkistuksen aiemmin myös muun muassa Ruotsin Källkritikbyrån

Suomessa Faktabaari on havainnut näistä kertomuksista kahta ensimmäistä. 

Tarinasta liikkuu lisäksi muitakin versioita. EDMO:n disinformaatiokatsauksessa on mainittu väitteet, joiden  mukaan Alankomaissa koululaiset pakotettaisiin syömään kastematoja, tai että hyönteisten käyttö ravintona on keksitty maailman väestön vähentämiseksi, sillä hyönteisten syöminen väitteiden mukaan esimerkiksi aiheuttaa sairauksia. Nämä kaksi jäljempää väitettä eivät kuitenkaan ole saaneet suurempaa huomiota. Myös ne on todettu epätosiksi

EDMO:n katsauksen mukaan väite, jonka mukaan EU haluaisi pakottaa ihmiset syömään hyönteisiä, on levinnyt Suomen lisäksi ainakin Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, Itävallassa, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Tanskassa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Irlannissa.

Hyönteiset ilmoitettava elintarvikepakkauksissa

Suomessa sosiaalisen median postauksissa, keskusteluryhmissä ja keskustelufoorumeilla on esimerkiksi väitetty tammikuun lopulla, että EU pyrkisi syöttämään ihmisille hyönteisiä jauhettuna eri ruokatuotteiden seassa.

Sisältö on elintarvikepaketeissa pakko ilmoittaa, mutta tämä on julkaisujen mukaan osa sumutusta, koska “keskivertokuluttaja ei kovinkaan tarkasti syynäile ostamiensa tuotteiden sisältöjä, minkä seurauksena useampi heistä tulee tietämättään syömään hyönteisiä ja näin normalisoimaan hyönteisruokavaliota”.

Ruokaviraston ohjeistuksessa kuitenkin todetaan, että mikäli hyönteisiä käytetään yhtenä ainesosana elintarvikkeen valmistuksessa, silloin pakkausmerkinnöissä tulee yleisten pakkausmerkintätietojen lisäksi ilmoittaa “elintarvikkeen nimen yhteydessä sitä täydentävä lisätieto, että tuote sisältää kasvatettuja hyönteisiä, ettei ostajalle tule asia yllätyksenä.” Lisäksi pakkauksessa tulee olla  aineosaluettelo, jossa käytetyn hyönteisen nimen lisäksi ilmoitetaan lajin tieteellinen nimi sekä hyönteisiä koskeva varoitusmerkintä. Hyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita, minkä vuoksi Ruokaviraston ohjeistuksessa todetaan olevan “ehdottoman tärkeää, että allergiapotentiaali merkitään hyvin selvästi kaikissa hyönteisruoissa ja hyönteisiä sisältävissä elintarvikkeissa”. 

Väärää informaatiota sisältävissä julkaisuissa on käytetty lähteenä muun muassa Free West Mediaa, joka puolestaan on linkittänyt artikkeliin Report24News:sin jutun. Uutisten ja verkkosivujen luotettavuutta arvioiva Newsguard on todennut itävaltalaisen Report24Newsin levittävän runsaasti valheellisia väitteitä, erityisesti koronaan liittyen. Se ei noudata journalistisia standardeja. 

Suomessa aktiivista disinformaation levittämistä saattaa osin selittää se, että samoihin aikoihin EU:n hyönteisuutisen kanssa Lidl kertoi panostavansa aiempaa enemmän kasviproteiinien tarjoamiseen. Tällaiset kehityskulut on keskustelufoorumeilla ja -ryhmissä liitetty osaksi laajempaa salaliittokertomusta siitä, miten “globalistinen eliitti” pakottaa ihmiset luopumaan kaikesta ilmastonmuutoksen nimissä ja esimerkiksi syömään lihan sijasta kasviksia tai hyönteisiä. 

Helmikuun alkupuolella tarinaan tuli uusi näkökulma väitteillä, joiden mukaan kitiini tekisi ihmisistä sairaita. Kitiini on ollut paljon esillä korona- ja rokotusvastaisissa piireissä. Se on polysakkaridi, jota esiintyy luonnossa. Sitä esiintyy niveljalkaisten eläinten tukirangassa sekä sienten, levien ja hiivojen soluseinämissä. Kitiiniä uutetaan kaupallisesti kalateollisuuden jätteistä, eli esimerkiksi rapujen kuorista.

Uutisissa on käytetty lähteenä esimerkiksi Health News -nimistä sivustoa, jonka taustalla toimii Mike Adams -niminen oikeistolainen salaliittoteoreetikko, jonka jutut on todettu epäluotettaviksi moneen kertaan. Hän pyörittää useita medioita ja kerää rahaa lahjoituksilla sekä mainos- ja tuotemyynneillä.

Kitiiniin liittyvää disinformaatiota on liikkunut sosiaalisessa mediassa aiemminkin. Esimerkiksi AFP totesi viime kesänä, että vaikka joitakin hyönteisten osia ihmiskeho ei pysty täysin sulattamaan, kitiini ei ole haitallista oikein käsiteltynä. Suomen lisäksi myös ainakin Ruotsissa on nyt ollut esillä virheellisiä väitteitä kitiiniä sisältävien ruokahyönteisten vaarallisuudesta. Euroopan elintarvikeviranomainen EFSA ei ole kuitenkaan havainnut riskejä elintarvikkeiksi hyväksytyissä hyönteisissä.

Pääkuva: Hyönteisruokaa. EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.