Väite: EU haluaa estää kasvisten kotiviljelyn ja kieltää yrtit

Internetin keskustelupalstoilla on jälleen jaettu vuosi sitten julkaistua juttua, jonka mukaan Euroopan komission ehdottama uusi laki tekisi laittomaksi kasvisten kasvattamisen, tuottamisen ja kaupan, jos ne eivät ole testattu, hyväksytty ja EU:n uuden kasviviraston sallimia.

Väite ei ole totta. EU ei vaaranna kotipuutarhureiden mahdollisuutta vaihtaa pienimuotoisesti siemeniä toiselta kotipuutarhurilta.

Silti sosiaalisessa mediassa leviää huhu, jonka mukaan omaa ruokaa kasvattavista “on tulossa rikollisia, sillä suurten yritysten ohjailemat hallitukset eivät halua ihmisten kykenevän kasvattamaan itse omaa terveellistä ruokaansa.”

Väitteen pohjaksi on siteerattu kasvijalostajaa ja The Real Seed Catalogueta usealla nettifoorumilla: ”Tämä laki tulee lopettamaan välittömästi kotikasvattajien, luomuviljelijöiden ja pienimuotoisten kauppaviljelijöiden ammattimaisen kasvilajien kehityksen. Kotikasvattajilla on selkeästi erilaiset tarpeet kuin suurtuottajilla, esimerkiksi maanviljely on käsityötä koneellisen sijaan ja useimmat eivät pysty tai halua käyttää teollisuuden voimakkaita kemikaaleja. Kotikäyttöön soveltuvia lajikkeita olisi siis todella vaikea saada rekisteröityä, sillä kasvivirastolla on tiukat vaatimukset ja se suosii vain teollisuuden käyttämiä lajikkeita.”

EU-komission asetusehdotus ei vaaranna kotipuutarhureiden mahdollisuutta vaihtaa pienimuotoisesti siemeniä toiselta kotipuutarhurilta ei-kaupallisessa tarkoituksessa.

Kaupallisessa tarkoituksessa markkinoitavat siemenet on sertifioitava nykyiseen tapaan.

Helsingin Sanomat kertoi jo viime vuonna, että EU:n komissio esittää siemenkaupalle laajaa rekisteröintivelvoitetta. Tiukkojen säännösten pelätään pönkittävän suurten yritysten valtaa ja jättävän jalkoihinsa pienet toimijat. Niille on kuitenkin luvassa lievennyksiä.

Komission ehdotus tyrmättiin Euroopan parlamentissa useastakin eri syystä, mutta neuvosto on päättänyt jatkaa esityksen käsittelyä kuitenkin niin, että esitystä on selkeytettävä ja tietyin osin myös muutettava muun muassa nettijutuissa mainittujen väärinkäytösten estämiseksi.

Asetus tullee voimaan siirtymäajan jälkeen joskus ensi vuosikymmenen alussa.

Samat netin huhujenlevittäjät väittävät jälleen myös, että EU on kieltämässä valtavan kirjon elintarvikkeita ja yrttejä. Kielto tapahtuisi väitteen mukaan yhdenmukaistavalla Codex Alimentarius -säännöstöllä, joka tulee kokonaisuudessaan voimaan huhtikuun viimeisenä päivänä.

Codex Alimentarius on kansainvälinen elintarvikkeiden standardeja valmisteleva FAO:n eli YK:n alainen järjestö. Se toimii yksimielisyyden periaatteella tarkoituksenaan elintarvikkeiden laadun edistäminen niin, että kuluttaja voi luottaa ostamiensa elintarvikkeiden turvallisuudesta maailmanlaajuisesti. Suomi on ollut aktiivisesti mukana toiminnassa, samoin kuin EU. Jos kaikki maat eivät hyväksy standardeja, standardia ei hyväksytä.

Yrtit eivät ole toistaiseksi ole mukana standardoimistyössä.

Lähteet:

Euroopan parlamentin lausunto (1. käsittely) 11.3.2014

Maa- ja metsätalousministeriön tietopaketti Codex Alimentariuksesta

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.