Väite: EU kieltää suvivirren laulamisen

Väite ei ole totta. EU ei kiellä suvivirren laulamista Suomen kouluissa. Itse asiassa kukaan muukaan ei kiellä suvivirren veisaamista, vaikka uutisoinnista saattaa sen käsityksen saada. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja linjasi asian 5. elokuuta 2013 näin:

“Perustuslakivaliokunta on tähdentänyt nykyisen uskonnonvapauslain säätämisen yhteydessä, että tarkoituksena ei ole ollut muuttaa käytäntöjä erilaisten koulun perinteeseen kuuluvien tilaisuuksien, kuten lukukauden päättäjäisten osalta. Perustuslakivaliokunnan kannanoton mukaan juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria eikä niitä esimerkiksi niihin mahdollisesti sisältyvän yksittäisen virren laulamisen johdosta voida uskonnollisen suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavina tilaisuuksina.”

Siksi apulaisoikeusasiamies katsoo, että “vallitsevassa kulttuuriympäristössämme suvivirren mainittu sisältö ei aiheuta sitä, että koulun päättäjäistilaisuudesta muodostuisi uskonnonvapauden negatiivisen ulottuvuuden kannalta kielletyllä tavalla luonteeltaan uskonnollinen tilaisuus.”

Apulaisoikeusasiamiehen päätös on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.