Aprillia, aprillia!

Videolla kookomusmeppi Sirpa Pietikäinen luettelee hurjimpia EU-myyttejä, joita hän on kuullut. Mitkä ovat oudoimmat unionia koskevat huhut, joihin sinä olet törmännyt? [Osallistu!](https://faktabaari.fi/lomake/)

Vaikka pahimmat Euroopan unionia koskevat myytit on murrettu jo aikoja sitten ja useaan kertaan, EU-huhut nousevat silti säännöllisesti esiin. Valheellisia väittämiä pidetään yllä varsinkin eurovaalien alla.

Toisin kuin sitkeästi vielä kuulee väitettävän, EU ei kiellä ahvenkalastusta laiturilta eikä pullovettä.

EU ei myöskään kiellä ilmapalloja, tervaa, saunankiukaita, puuklapeja, lakritsipiippuja, jättirekkoja, munkinpaistoa laitoskeittiöissä, oliiviöljypullojen uudelleen täyttämistä eikä itse tehtyjä kakkuja päiväkodeissa.

Faktabaarin tarkoitus ei ole kumota tällaisia perinteisiä EU-valheita vaan seurata kuluvan kevään eurovaalikeskustelua ja puuttua tuoreisiin EU-huhuihin ja katkaista niiltä siivet tarjoamalla puhdasta faktaa.

Koska hulluimmat EU-väitteet putkahtavat silti tänäkin keväänä todennäköisesti esiin, Faktabaari on laatinut listan sivuista, joista on kätevästi löydettävissä faktoja EU-myyttien murtamiseksi.

Juttua on päivitetty 1.4.2015: Faktabaari on eduskuntavaalien alla tarkistanut EU-väitteitä muiden muassa ["sälekaihdinkiellosta"](https://faktabaari.fi/fakta/yle-eu-rajoittaa-salekaihtimien-kayttoa-koululuokissa/) ja ["kalatiskidirektiivistä"](https://faktabaari.fi/fakta/uusi-eun-asetus-velvoittaa-kalatiskilta-loydyttava-myos-tieteelliset-nimet/) lusitinratojen ["jäädyttämiskeiltoon"](https://faktabaari.fi/fakta/vaite-vpk-ei-voi-enaa-jaadyttaa-luistelukenttia/).

**Lisätietoa:

**Edellisen EU-komission tiedottajat pitivät Setting the facts straight -blogia, jossa on arkistoituina myyttejä vessanpöntöistä pölynimureihin.

Faktoja on esillä myös näillä sivustoilla:

Euroopan komission Suomen edustuston verkkosivu.

Euroopan komission edustusto Yhdistyneessä kuningaskunnassa - verkkosivu.

Myytinmurtajat Facebookissa.

Asiaa EU:n budjetista.

Kansan Uutiset on kerännyt meheviä myyttejä.

Kansan Uutisten käyriä kurkkuja ja muita väittämiä.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.