Faktabaari uudella toimituksella presidentinvaaleihin

Presidentinvaalikampanja käynnistyi maanantaina (30.10.) Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn järjestämän vaalipaneelin myötä.

Vaaleissa ei ole enää pelkästään kyse yksittäisen maan demokraattisen päätöksenteon järjestämisestä, vaan niistä on tullut myös keino horjuttaa maan sisäistä harmoniaa – viimeistään Yhdysvaltain viime presidentinvaalit osoittivat sen. Hämmentäminen on todellista ja turvallisuus arka aihe, niin kuin Turvallisuuskomitean asiantuntijamuistion ympärillä käyty keskustelu on osoittanut.

Päätöksiä pitää tehdä ja keskustelua käydä faktapohjalta. Siksi Faktabaari jatkaa faktapohjaisen vaalikeskustelun edistämistä presidentivaalihanketta perustetun uuden toimituksen myötä – nyt jo neljännen kerran – ja kutsuu mukaan kaikki, joille on tärkeää, että vaaleja käydään tosiasioihin perustuen.

Presidentinvaalihankkeen toimitus on muodostettu syksyllä 2016 perustetusta Faktabaarin kehitysryhmästä ja siihen kuuluvat: Jarmo Mäkelä, Severi Hämäri, Carita Pettersson ja Ilkka Vuorikuru. Hanketta koordinoi vastaava toimittaja Petra Piitulainen-Ramsay. Taustatukena ja laaduntarkkailijana toimii Faktabaarin mahdollistava Avoin yhteiskunta ry ja sen edustaja Mikko Salo. Teknisestä tuesta vastaa Jukka Rautanen.

Faktabaari seuraa koko syksyn kampanjointia ja kertoo havainnoistaan baaripuhetta-blogissa. Vaaleihin valmistautumiseen kuuluu myös koulutus ja mediakasvatus, Faktabaari tekee taas yhteistyötä Suomen journalistikoulujen sekä muiden medialukutaitoa parantavien tahojen kanssa mm. Faktabaari EDU hankkeessa. Faktabaari on myös osa kansainvälistä faktantarkistusverkostoa ja tekee yhteistyötä ulkomaisten tahojen kanssa jatkuvasti.

Tarkoitus on tehdä disinformaatio tunnistettavaksi ja helpottaa myös tulevien äänestäjien mahdollisuutta tehdä valintoja tosiasioiden pohjalta. Valeuutisten perkaamisessa Faktabaarin rooli on keskeinen, sillä vastaavaa työtä Suomessa ei tee juuri kukaan muu.

Faktabaari jatkaa myös avoimia baari-iltojaan sekä järjestää kaikille avoimia ”kisastudioita” suurten tv-kanavien vaaliväittelyiden aikaan.

Kaiken tämän työn konkretisoimiseksi Faktabaari käynnistää myöhemmin marraskuussa joukkorahoituskampanjan, joka toteutuessaan mahdollistaisi tammikuussa kolmen viikon kokopäiväistä tarkistustyötä. Siihen tarvitaan myös muiden panosta.

Faktabaarin vihjelomake on jo auki ja sen kautta voi lähettää vaaleihin liittyviä tarkistuspyyntöjä. Toimimme vaalien välillä täysin vapaaehtoispohjalta, joten ennen tammikuuta voi tehdä varsinaista tarkistustyötä kuin hyvin rajatusti, mutta keräämme mielellämme väitteitä jo nyt, jotta keskustelun kulkua koko kampanja-ajalta on mahdollista arvioida.

Tuttuun tapaan Faktabaari toimii positiivisena pelotteena ehdokkaille ja pyrkii omalta osaltaan pitämään käytävää vaalikeskustelua asiallisena. Tätä voi seurata blogimme ohella myös Faktabaarin Facebook-sivulla ja Twitterissä.

Julkisen faktapohjaisen keskustelun puolesta

Faktabaarin presidentinvaalihankkeen toimitus

toimitus@faktabaari.fi

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.