Faktabaarilla menestyksekäs viikko - kiitos ja korjaus

Faktabaari voitti Bonnierin Suuri Journalistipalkinto -kisassa Vuoden journalistinen teko -sarjan. Palkinnot jaettiin keskiviikkona 11. maaliskuuta.

Vuoden jutuksi valittiin Suomen Kuvalehden toimittajan Jari Lindholmin juttu “Minulla ei ole ebolaa - pelkkä ajatuskin on naurettava”. Samassa sarjassa ehdolla oli myös Faktabaarin toimittajan Tuomas Murajan Imageen kirjoittama juttu “Yhden miehen sota”.

[caption id=”attachment_3020” align=”alignright” width=”300”]Faktabaari: Mikko Salo, Jukka Rautanen, Tuomas Muraja, Taru Taipale ja Jussi Salmio Faktabaari: Mikko Salo, Jukka Rautanen, Tuomas Muraja, Taru Taipale ja Jussi Salmio[/caption]

Vuoden kirjaksi raati arvioi Tommi Kinnusen kirjan Neljäntienristeys ja Vuoden journalistiksi Ylen Minna Knus-Galánin.

Aiemmin tällä viikolla Faktabaari sai kovatasoisessa mediainnovaatiokilpailun finaalissa 30 000 euroa kehittämisrahaa.

Suuri Journalistipalkinto -gaalassa esitettyyn inserttiin oli lipsahtanut asiavirheitä, jotka Faktabaari haluaa tässä oikaista:

Väite: Faktabaari on saanut rahoitusta vain tekniseen toteutukseen

pallo50/50

MTV3:n Faktabaarin työryhmän haastatteluun perustuva uutisvideo on osittain virheellinen.

Jutussa kerrotaan, että Faktabaari olisi saanut rahoitusta vain tekniseen toteutukseen, mikä ei pidä paikkaansa.

“Ulkoministeriö ja Helsingin Sanomain Säätiö ovat avustaneet faktabaarilaisia nettisivujen pystyttämisessä, mutta muuten tekevät faktabaarilaiset töitä palkatta ihan vain faktojen kaivamisen ilosta”, jutussa sanotaan.

Tosiasiassa syksyllä 2014 Helsingin Sanomain Säätiö myönsi Faktabaarille 59 000 euron suuruisen apurahan käytettäväksi palvelun sisältöjen tuottamiseen eduskuntavaaleissa 2015.

Ulkoministeriön alainen Eurooppatiedotus on myöntänyt tänä keväänä Faktabaarin taustayhteistö Avoin Yhteiskunta ry:lle 10 000 euron valtionavustuksen, joka käytetään Faktabaarin tekniseen kehitystyöhön.

Avoin yhteiskunta ry sai myös keväällä 2014 Faktabaarin tekniseen toteutukseen rahoitusta Eurooppatiedotukselta.

Haastattelua tehneen toimittaja Mika Tommolan puolustukseksi on kuitenkin muistutettava, että viime vuoden eurovaalihankkeeseensa, josta Faktabaari oli varsinaisesti ehdolla Vuoden journalistiseksi teoksi 2014, hanke ei vielä saanut rahoitusta sisällöntuottamiseen.

MTV3:n tekemässä haastatteluvideossa sanotaan lisäksi, että Faktabaarin ydinryhmään kuuluisi vain yksi toimittaja, vaikka todellisuudessa toimittajia on kaksi, entinen EU-kirjeenvaihtaja Tuomas Muraja ja taloustoimittaja Taru Taipale.

Faktabaarissa on ollut aiemminkin puhetta televisiossa tapahtuvien faktavirheiden käsittelyn haasteista.

Faktabaari on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu, jonka ensimmäinen hanke oli EU:n parlamenttivaalit 2014. Niiden yhteydessä palvelu korjasi kymmeniä julkisuudessa esiintyneitä virheellisiä tietoja ja väitteitä.

Lisäksi Faktabaarin toimitus haluaa jo tässä vaiheessa kiittää Haaga-Helian toimittajaopiskelijoita, jotka ovat osallistuneet tänä keväänä Faktabaarin faktantarkistukseen. Kiitos!

Collan Mia

Dahlbom Taika

Eskelinen Kalle

Hakkarainen Jenni

Haukinen Petri

Heikkilä-Daskapoulos Sanna

Heino Jasmin

Johansson Emil

Juuti Johanna

Kallionpää Martta

Kantola Anne

Karki Emma

Kinnunen Niina

Koponen Henri

Kärnä Päivi

Kärppä Hanna

Lehtinen Don

Linkoheimo Eveliina

Luomanperä Tarja Rea

Makkonen Nita

Murmann Mertsi

Mäenpää Kukka

Norokorpi Vivi

Oksman Kati

Parikka Eveliina

Pennanen Veera

Piitulainen Petra

Pohjansaari Eija

Toivakka Karoliina

Tuominen Jyri

Varis Markus

Välikangas Pauli

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.