Faktabaarin toivotaan jatkavan toimintaansa – nyt kuitenkin lomille!

Eurovaalihanke on ohi! Kiitos avustanne! Mitä nyt? Loppuiko faktantarkistuksen tarve Suomessa? Riittikö faktantarkistuksen tarpeen nostaminen pöydälle päätoimittajatasoisessa 28.5. Faktantarkastus Suomessa - tapaus Faktabaari -seminaarissamme?

Ei, mikäli meiltä kysytään. Ei, mikäli teitä uskotaan. Saimme vajaassa viikossa teiltä lähes sata vastausta faktantarkistustarvetta ja seuraavaa teemaa koskevaan kyselyymme.

Faktapohjaisemman julkisen keskustelun puolesta toimivalle “vahtikoiralle” on mielestänne selvästi tarvetta muiden muassa energia- ja ilmastokysymykset, EU, Nato, terveys - mutta myös erikseen nostamienne maahanmuutto- ja talousteemojen osalta.

Asiaa seminaarissa ja toimituksessa pohdittuamme päätimme lähteä selvittämään konseptia ja rahoitusta kahdella  ajankohtaisella kärjellä: kyselyssä horisontaalisena teemana eniten ääniä saaneiden eduskuntavaalien ja yksittäisenä teemana kärkeen sijoittuneen energia- ja ilmastokokonaisuuden osalta.

Eduskuntavaalit kattaisi muun muassa jo toivomienne ja tarkistamiemme EU-kysymysten lisäksi Naton, mutta myös ehdottamienne maahanmuutto- ja talousteemoja energia- ja  ilmastokysymyksiä unohtamatta. Haasteena eurovaaleihin verrattuna ovat eduskuntavaalien 14 äänestyspiiriä ja lähes kymmenkertainen ehdokasmäärä. Hyvinä puolina ovat rajattu kesto ja realistinen ajankohta.

Ratkaisujen aika on syyskuun lopulla. Tukeanne tarvitaan. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja yhteistyötarjouksia verkostomme syyskuista kokousta varten.

Eduskuntavaalien rinnalla ja yhteydellä Mikko Salon Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalta saaman tiedeviestinnällisemmän toimeksiannon kanssa selvitämme myös mahdollisuuksia energia- ja ilmastofaktabaarista. Nämä monimutkaiset ja äärimmäisen tärkeät asiat selvästi hämmentävät kansalaisia.  Palautetta ja ideoita otetaan vastaan.

Lisäksi faktantarkistuksesta on tarkoitus jatkaa keskustelua blogissamme. Nykyisten puheenvuorojen lisäksi mm. Johanna Vehkoo Long Playsta ja tutkija Heikki Kuutti Jyväskylän yliopistosta ovat lupautuneet mukaan.

Jos huomaat eurovaalien jälkeisessä julkisessa keskustelussa esitettävän jo tarkastamiamme virheellisiä EU -väitteitä niin täytä lomake. Linkkaamme niitä edelleen faktoihimme.

Lopuksi toimitus haluaa vielä antaa tunnustusta eurovaalihankkeen korvaamattomille vakioavustajille ja blogisteille. Kiitos Miia Willman, Mikko T. Mäkinen, Henriikka Hakkala, Juhamatti Lähdesmäki, Jarmo Mäkelä, Katri Kosonen sekä ohjausryhmästä hanketta tukeneet Esa Väliverronen ja Tapio Raunio!

Luonnollisesti kiitos myös hankkeen mahdollistaneelle Eurooppatiedotukselle!

Hyvä kesää! Palataan asiaan Twitterissä ja Facebookissa.

Faktabaarin toimitus

PS. Vastaisuudessa kysymyksiä eurovaalihankkeessamme käsitellyistä aiheista voi lähettää esimerkiksi Eurooppatiedotukselle, Euroopan komission Suomen-edustuston, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimistolle, Eurostatin tilastosivulle tai Helsingin yliopiston EU-tietokeskukselle.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.