Mitä faktantarkistuksen joukkorahoituksella saadaan aikaan?

Yleissitovuus takaa vapaan sopimisen. Suomessa joka neljäs nuori mies on ilman työtä. Nykyiset eläkerahastot on syöty, kun nykyiset parikymppiset jäävät eläkkeelle. Trump on käynyt West Pointin. Ville Rannasta ranskalainen ritari. Tiesuolalle on vaikeaa löytää vaihtoehtoja. Helsingin yliopisto teki historiaa osoittamalla ensi kertaa yhteyden sisäilman myrkyllisyyden ja sairauksien välillä. 200 poliisia on palkattu vihapuheen tutkimus- ja torjuntatyöhön. Suomessa on maailman parhaat julkiset palvelut.

Muiden muassa tällaisia väitteitä kansalaiset ovat lähettäneet Faktabaarin tarkistettaviksi.

Faktabaarin joukkorahoituskampanja on paraikaa käynnissä, mutta minimisummaa ei ole vielä saatu kokoon.

Jos rahamäärä saadaan kasaan aprillipäivään (lauantaihin 1.4.) mennessä, Faktabaari alkaa tutkia väitteitä täyspäiväisesti. Mukana on viiden faktantarkistajan ryhmä, ja lisäksi taustalle on kerätty vajaan 20 hengen asiantuntijapooli, joka kattaa virkamiehiä ja tutkijoita muun muassa Kuntaliitosta, yliopistoista, järjestöistä ja ministeriöistä.

Tarkoituksena on esimerkiksi käydä läpi suurimpien puolueiden Ylessä pitämät puheet ja tarkistaa niistä faktojen oikeellisuus ja mahdollisten virheiden toistuessa linkata niitä ainakin vaalikampanjoinnin viimeisiin televisioituihin puheenjohtajatentteihin. Näillä näkymin viimeisten tenttien ajat ovat seuraavat: MTV3 tiistaina 4.4. ja Yle torstaina 6.4.

Timo Soinin puhe. Ville Niinistön puhe. Anna-Maja Henrikssonin puhe. Li Anderssonin puhe. Juha Sipilän puhe. Sari Essayahin puhe. Antti Rinteen puhe. Petteri Orpon puhe.

Rinnakkainen projekti on siis viimeisten tv-väittelyjen aikana tehdyt livefaktantarkistukset suorien lähetysten aikana.

Eduskuntavaalien aikana [Faktabaari korjasi väitteen suorassa tv-väittelyssä](https://faktabaari.fi/fakta/rinne-ja-sipila-mtv3lla/). Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja **Antti Rinne** ja Keskustan puheenjohtaja **Juha Sipilä**  kommentoivat MTV3:n suorassa Pääministeritentissä (15.4.2015) puolustusministerin ja Ruotsalaisen kansanpuolueen silloisen puheenjohtajan **Carl Haglundin** yhdessä pohjoismaisten puolustusministerikollegoidensa kanssa julkaisemaa kirjoitusta. Rinne ja Sipilä viittasivat keskustelussa molemmat kirjoituksen sisältöön. Rinne totesi muun muassa: ”Mä en olisi sanonut, että Venäjä on sotilaallinen uhka.” Toimittajan kysyttyä Sipilän näkemystä hänkin viittasi astetta lievemmin ”yhteisen uhkakuvan mainintaan”. Väite oli väärin, sillä [kirjeessä ei puhuttu vahvasta sotillallisesta uhkasta](https://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2015/syvennamme_pohjoismaista_puolustusyhteistyota.6194.news).

Lisäksi Faktabaari tekee viikon aikana faktantarkistuksia kansalaisten pyytämistä väitteistä. Pyydä faktantarkistusta vaaliväitteistä täältä.

Miten Faktabaari tutkii lähetettyjä väitteitä, joita esimerkiksi tekstin alussa on lueteltu?

Faktabaarilla on oma toimitusprosessi, jonka mukaan faktantarkistus etenee.

Keskeistä on päästä primaarilähteille. Niitä kootaan muun muassa informaatikkojen, kirjastoalan asiantuntijoiden ja dokumentaatioalan ammattilaisten kanssa.

Sitten lähdetään tekemään tarkistuksia vähintään kahdesta toisistaan riippumattomasta lähteestä.

Alla esimerkkejä, kuinka faktantarkistustapauksissa edettäisiin. Kyse ei ole vielä valmiista faktantarkistuksista.

Yleissitovuus takaa vapaan sopimisen?

Kun esimerkiksi kansalainen kysyy, takaako yleissitovuus vapaan sopimisen, voidaan jo hyvin nopeasti selvittää, että yleissitovuus takaa vähimmäisehdot samalla tavalla kuin lainsäädäntö, tosin Suomessa on haluttu säätää vähimmäisehdoista enemmän työehtosopimusten kautta. Työ- ja elinkeinoministeriö ja SAK antaisivat asiasta hieman erilaiset, toisistaan poikkeavat vastaukset.

Suomessa joka neljäs nuori mies on ilman työtä?

Faktabaarille on tullut kysely, joka koskee jo tehtyä faktantarkistusta.

Kysyjän mukaan väite ei näytä koskeneen alkuperäistä väitettä, moniko on ilman työtä, vaan sitä, moniko on työtön.

  • Johtopäätöksenne oli: “Kaikista 15–24-vuotiaista miehistä vain 12,7 prosenttia oli työttömänä helmikuussa 2015 eli noin joka kahdeksas”, palautteessa sanotaan.

Kysyjän mukaan Faktabaari näyttäisi sotkeneen käsitteet “ilman työtä” ja “työtön”. Kaikki töitä vailla olevat eivät täytä työttömän määrittelyä. Huomattava osa nuorista ei ole töissä, eikä työttömiäkään.

Tilastokeskuksen mukaan 15-24 -vuotiaiden työllisyysaste on 42-43 prosenttia.Tuosta 42-43 prosentista siis 12,7 prosenttia on työttömiä. Siis 57-58 prosenttia kyseisten ikäluokkien nuorista ei ole Tilastokeskuksen tilastojen mukaan työllisiä eikä työttömiä, vaan jotain muuta.

Kysyjä on oikeassa, mutta väitteen esittäjä puhui jutussa juuri siitä, kuinka nuorisotyöttömyys on iso ongelma, joka kaipaa ratkaisuja. Siksi poliitikon väite on katsottu vääräksi.

Trump on käynyt West Pointin?

Ilta-Sanomat kertoi 9.11.2016 Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käyneen sotilasakatemia West Pointin ja yleensäkin on uutisoitu hänen käyneen kadettikoulun. Näin ei ole.

Trump kävi teininä sotilaallispainotteisen lukion, New York Military Academyn Cornwallissa New Yorkin osavaltiossa.

Ville Rannasta ranskalainen ritari?

Muiden muassa näin uutisoitiin useassa tiedotusvälineessä sarjakuvapiirtäjä Ville Rannasta: “Ville Ranta piirtää ritareita – ja nyt Ranskan presidentti tekee hänestä ranskalaisen ritarin.” Tai: “Ville Ranta saa Chevalier dans l’Ordre national du Mérite -arvonimen – eli hänestä tulee ranskalainen ritari”.

Fakta on, että Ville Rannalle myönnettiin ranskalaisen ritarikunnan ritarimerkki Chevalier dans l’Ordre national du Mérite. Häntä ei lyöty ritariksi.

Tiesuolalle on vaikeaa löytää vaihtoehtoja?

Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat kirjoitti 3.2.2017.

Väite: Parhaaksi osoittautui suola kaliumformiaatti, joka hajoaa mikrobiologisesti hiilidioksidiksi ja vedeksi ennen kulkeutumista pohjavesiin.

Väärin: Kaliumformiaatin kalium ei hajoa hiilidioksidiksi ja vedeksi, ja koska kalium on natriumin kanssa sukulaismetalli ja jopa natriumia reaktiivisempi, se aiheuttaa samankaltaisia ongelmia pohjavesille kuin natriumkin. Kalium ei voi olla itsenäisenä maaperässä reaktiivisuutensa vuoksi. Se muodostaa liukenevia suoloja, samantyylisiä kuin natriumkin ja kulkeutuu veteen liuenneena natriumin suolojen lailla pohjavesiin.

Helsingin yliopisto teki historiaa osoitettuaan ensi kertaa yhteyden sisäilman myrkyllisyyden ja sairauksien välillä?

Yle uutisoi 21.2. 2017: “Helsingin yliopisto teki historiaa osoitettuaan ensi kertaa yhteyden sisäilman myrkyllisyyden ja sairauksien välillä”.

Totta on, että ensimmäistä kertaa käytettiin sian siittiöitä indikaattorina toksisuudelle. Jutusta ei selviä, onko tutkimus vertaisarvioitu, toisin sanoen käynyt kriittisen tieteellisen arvioinnin läpi.

Korjausehdotus kuuluisikin esimerkiksi näin: “Pinnoilta kerättyjen näytteiden myrkyllisyyden ja opettajien sairauksien välillä yhteys.”

Vihapuheen torjumiseen 200 poliisia?

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi Aamulehdessä: “Poliisista uhkasi jäädä työttömäksi 200 määräaikaista poliisia, ja nyt nämä 200 saatiin lisärahoituksen turvin palkattua vihapuheen tutkimus- ja torjuntatyöhön.”

Poliisille on resurssoitu Poliisin viestintäjohtajan Marko Luotosen mukaan 25 henkilötyövuotta Kolehmaisen kertomaan toimintaan.

Suomessa maailman parhaat julkiset palvelut?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo väitti Ylen kuntavaalipuheessaan, että Suomessa on maailman parhaat julkiset palvelut. Väitteeseen ei taida olla mitään yksiselitteistä mittaria, jolla sen voisi todentaa tai kumota. Yksi mittari voisi olla rahankäyttö per capita. Väite pitäisi aina perustella - poliitikoidenkin.

Tarvitaanko faktantarkistusta myös #kuntavaalit-väitteiden osalta? Tämä on mahdollista, kun rahoitat täällä! **Aikaa on 1.4. asti. **

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.