Faktabaarin Mikko Salo aloittaa EU:n korkean tason disinformaatioryhmässä

Komission neuvonantajaryhmä aloittaa tänään (15.1.) pohtimaan toimia disinfomaation rajoittamiseksi. Faktabaarin isäntänä vuoden 2014 Euroopan parlamenttihankkeesta toiminut Mikko Salo on 39-jäsenisen korkean tason asianatuntijatyöryhmän (High Level Expert Group) ainoa suomalaisjäsen. Kyseessä on määräaikainen luottamustoimi, johon osallistutaan riippumattomina asiantuntijoina.

Avoimen haun kautta valittua laaja-alaista ryhmää vetää hollantilainen oikeustieteen Professori Madeleine de Cock Buning, jonka johdolla koostetaan mm. keväällä 2018 komissiolle raportti EU-tason strategiaa ajatellen. Strategian valmistelusta vastaa digitaalitaloudesta ja -yhteiskunnasta vastaava komissaari Mariya Gabriel ja sen tarkoituksena on parantaa EU ja kansallisen tason toimien koordinaatiota ja vaikuttavuutta vielä ennen 2019 Euroopan parlamentin vaaleja.  

Salon lähtökohtia:

“Vuoden 2019 ylikansalliset europarlamenttivaalit ovat erityisesti valtiollisen disinfomaation näkökulmasta poikkeuksellisen haavoittuvat vaalit. Uskon, että tämä vaalihaaste synnytää luovia ideoita ja konkretiaa sekä kansallisella että EU-tasolla.”

“Uskon, että Faktabaarin joukkoistamiskokemuksista on hyötyä erityisesti eurooppalaisten nuorten voimaannuttamisessa kriittiseen ajatteluun. Esimerkiksi Faktabaari EDU -kokeilumme Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun kanssa kriittistä ajattelua haastavan opetussuunnitelman toimeenpanossa opettajien ja oppilaiden kanssa ovat eurooppalaisittain mielenkiintoisia.”  

“Jos pystymme rokottamaan nuorisomme verkon vaaroista esimerkiksi kuvamanipulaatiot paljastavilla työkaluilla, voimme parhaimmillaan aktivoida positiivisen vastavoiman puolustamaan avoimia ja moniarvoisia yhteiskuntiamme.”

“Faktansa tarkistavat journalistit eivät enää riitä, tarvitaan myös osaavia ja sivistyneitä median käyttäjiä - voimaannuttavaa medialukutaitoa”, Salo linjaa valmistautuessaan kansalaisyhteiskunnan edustajana suuria taloudellisiakin intressejä valvovien alustojen edustajien (esim. Facebook, Google, Twitter) ja uutismedioitten edustajen neuvonpitoon. Lisäksi ryhmään osallistuu mm. tutkija- ja järjestötaustaisia toimijoita.  

Neuvonantajaryhmän toimintaan osallistuvat myös Faktabaarin kansainvälisistä verkostoista IFCN @factchecknet edustaja sekä First Draft News verkoston arvostettu asiantuntija Claire Wardle. Wardle kollegoineen laati lokakuussa 2017 Euroopan neuvostolle analyyttisen “information disorder” raportin, jota Faktabaari suosittelee vahvasti rooliaan informaatiohaasteen parissa hakeville organisaatioille että kansalaisille https://firstdraftnews.com/coe-report/

First Draft News raportin pohjalta toimituksemme Severi Hämäri koosti aiheesta liitteen käsikirjaamme: https://faktabaari.fi/disinformaation-analysointi-ja-faktantarkistusprosessi

Euroopan komission tiedote (12.1.2018) korkean tason disinformaatioryhmästä ja sen jäsenistä https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/commission-appoints-members-high-level-expert-group-fake-news-and-online-disinformation

EU-tason strategian valmisteluun voi osallistua myös komission julkisen kuulemisen kautta 23.2. mennessä täältä: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/public-consultation-fake-news-and-online-disinformation

Lisätietoja:

Mikko Salo

mikko@faktabaari.fi

www.linkedin.com/in/mvsalo

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.