Talouselämän päätoimittaja: Yritykset pimittävät lukujaan

Talouselämä-lehden päätoimittaja Reijo Ruokasen mukaan yritysten todellisia lukuja on usein työlästä selvittää. Yritykset kun saattavat tarkoituksella puhua vain koko yhtiön luvuista ja jättää erittelemättä eri yksiköiden tuloksia. Niiden penkominen ja avaaminen lukijoille on työlästä.

Miten Talouselämän toimitus käytännössä huolehtii faktantarkistuksesta?

Toimittajat itse tarkistavat faktat. Editointiprosessissa niitä ei erikseen lähdetä perkaamaan, mutta juttu kulkee usean silmäparin kautta, joten perustason tarkastusta on monessa portaassa.

Miten hyvä toimituksen osumatarkkuus on - kuinka paljon tulee virheitä?

Kunnon faktavirheitä tulee harvoin. Useammin tulee virheitä siinä, että fakta on tiedossa oikein, mutta se kirjataan väärin. Taulukossa käyrä hyppää tai indeksin alkamispäivä ilmoitetaan väärin tms.

Minkälaisia asioita talouslehden on erityisen vaikea tarkistaa?

Päätöksenteon taustoissa on usein kaivamista. Kun kyse ei ole siitä, miten luvut ovat vaan siitä, kuka on niitä mitenkin tulkinnut, se voi olla hankala paikka. Monet yritykset jättävät kertomatta eri osiensa liikevaihdon ja tuloksen ja puhuvat vain koko yhtiön luvuista. Niiden avaaminen on työlästä.

Minkälaisia haasteita nopea nettiuutisointi on tuonut talouslehden faktantarkistukseen?

Nopeus aiheuttaa aina paineita, mutta onneksi samaan aikaan netti on nopeuttanut tiedonhankintaa merkittävästi. Virheiden kertaantuminen on netissä hyvin yleistä. Kertaantuivat ne arkiston kautta printissäkin, mutta tahti oli paljon hitaampi.

Kuinka luotettavana suomalaista mediaa voi mielestäsi pitää?

Suomalainen media ei vääristele omaa etuaan ajaakseen. Muualla vääristellään paljonkin. Virheitä teemme, mutta ne korjataan nopeasti. Luotettavuus on hyvällä tasolla, mutta tietoa voisi olla enemmän ja syvemmältä.

Ikimuistoisin virheesi omalta journalistin uraltasi ja mitä olet siitä oppinut?

Panin kerran uutispäällikkönä Iltalehden kanteen kuvan ja kuvatekstin ”Outokummun pääjohtaja Keijo Voutilainen ….” . Kuva oli Keijosta. Se meni oikein. Keijo tosin ei ollut Outokummussa vaan Lahden 69:n valmentaja. Outokumpua veti Pertti Voutilainen.

Haastattelun osia on julkaistu aiemmin Faktabaarin talouslehtien faktantarkastusta käsitelleen juttusarjan yhteenvedossa. Juttusarjasta on lisäksi julkaistu sekä Taloussanomien toimituspäällikön Petri Korhosen  että Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemen haastattelut. Faktantarkistuksesta Suomessa järjestetään seminaaritilaisuus 28. toukokuuta Helsingissä. Lisätietoja tulossa Faktabaarin verkkokanavilta lähiaikoina. Liity seuraajaksi.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.