Tärppejä faktantarkistuspäivään

2. huhtikuuta on kansainvälinen faktantarkistuspäivä. Vuodesta 2017 aprillipäivän jälkeisenä päivänä kansainvälinen faktantarkistusliike on tehnyt tunnetuksi toimintaansa teemapäivällä, joka on nyt varmasti ajankohtaisempi kuin koskaan, ainakin Euroopassa.

Faktabaari on kansainvälisen liikkeen perustajajäseniä. Vuonna 2014 toimintansa aloittanut Faktabaari juhlistaa teemapäivää aprillipäivänä 1.4. klo 13 Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) “Tutkittu Tieto ja Media” - hybriditilaisuudessa. Tilaisuutta voit seurata suorana tai katsoa tallenteena täältä.



Myös TJNK:n tilaisuutta edeltävästä blogista voit lukea Faktabaarin toiminnanjohtajan Mikko Salon ajankohtaisen taustahaastattelun.

Faktabaari kannattelee resurssiensa puitteissa suomalaista faktantarkistus- ja media - ja informaatiolukutaitoa paraikaa globaalin verkoston lisäksi myös pohjoismaisessa NORDIS verkostossa osana laajempaa Eurooppalaista faktantarkistajien, mediakasvattajien ja tutkijoiden [EDMO](https://edmo.eu/a. Toisiaan täydentävät tarkistusverkostot ovat paraikaa yhdistäneet voimansa myös #UkrainaFacts -hankkeen osalta. Faktabaari osallistuu tänäkin vuonna juhannusviikolla myös Kansainvälisen faktantarkistusliikkeen vuosittainen Global Fact -suurtapahtumaan Oslossa, jota isännöi NORDIS partnerimme Faktisk.no.


Faktantarkistusliikkettä yhdistävä missio ja vinkkejä digitaalisen infomaatiolukutaitosi kartuttamiseen

Faktantarkistajien työtä on globaalisti tarkistaa väitteitä julkisesta keskustelusta ja selvittää, pitävätkö ne paikkansa ja onko ne esitetty totuudenmukaisessa asiayhteydessä. Kaikki voivat kuitenkin osaltaan tarkistaa verkossa liikkuvien kuvien, videoiden ja väitteiden paikkansapitävyyttä, havaita väärää informaatiota ja olla levittämättä sitä.

Kansainvälinen faktantarkistajien verkosto IFCN on koonnut yhteen useita faktantarkistustärppejä ja avannut faktantarkistajien tilannetta eri puolilla maailmaa.

Faktabaari poimi vinkeistä muutaman, joihin tutustuminen on oiva tapa juhlia kansainvälistä faktantarkistuspäivää kartuttaa infomaatiolukutaitoasi.


Käänteistä kuvahakua kannattaa kokeilla eri palveluissa

Kuvatarkistusta tehdessä voi olla hyödyllistä tehdä käänteinen kuvahaku monessa eri palvelussa, sillä ne toimivat hieman eri tavoin ja saattavat löytää erilaisia asioita.

Yandexin käänteinen kuvahaku tunnistaa esimerkiksi kasvoja hämmästyttävän hyvin. Yandex on venäläinen palvelu, jonka siteistä Kremliin on esitetty huolia, mutta silti esimerkiksi tutkivan journalismin sivusto Bellingcat on kertonut käyttävänsä sitä jatkuvasti sen monien hyvien ominaisuuksien vuoksi.

Yandexin käänteinen kuvahaku löytyy osoitteesta yandex.com/images.

Googlen käänteinen kuvahaku löytyy täältä ja vaikkapa Tineyen haku täältä. Youtube-kanavallamme julkaisimme hiljattain ohjeet Googlen käänteisen kuvahaun käyttöön.


Kuvan metadatan tutkiminen

Minkä tahansa valokuvan voi kokeilla ladata tai syöttää linkin kautta esimerkiksi Fotoforensics.com- palveluun, jossa saa näkyviin kuvan metadatan. Metadatatiedoista voi selvitä esimerkiksi päivämäärä ja kellonaika, jolloin kuva on otettu sekä kuvanottopaikan gps-koordinaatit.


Videoita voi tarkistaa monella tavalla

Kahdessa blogipostauksessamme maaliskuussa esittelimme erilaisia tapoja tarkistaa verkossa leviävän epäilyttävän, vieraskielisen videon. Löydät vinkit täältä ja täältä.

Videoiden tutkimiseen on kuitenkin myös monia muita keinoja, kuten Chrome-selaimeen asennettava InVid-lisäosa, josta löytyy useita erilaisia ominaisuuksia videon tietojen tutkiskeluun. Sen avulla pystyy myös tekemään videosta käänteisen kuvahaun kätevästi.

Joulukuussa julkaistussa artikkelissamme on niin ikään eritelty useita erilaisia keinoja videoiden tarkistamiseen.


Verkkosivuston analyysi

Kun tutkitaan mahdollisia valeuutisia, verkkosivuston metatiedot voivat antaa tärkeitä vihjeitä sisällön todenperäisyydestä. Esimerkiksi Who.is-työkalulla voi tarkistaa, kuka verkkosivua hallinnoi, milloin se on rekisteröity ja missä.

Lisää faktantarkistustyökaluja löydät esimerkiksi Faktabaarin faktantarkistuskäsikirjan liitteestä.

Hyvää faktantarkistuspäivää. 2023 faktantarkistuspäivänä pidetään eduskuntavaalit - toivottavasti faktapohjalta!


Lähteet:

A 5-POINT GUIDE TO BELLINGCAT’S DIGITAL FORENSICS TOOL LIST
10 TOOLS AND TRICKS TO VERIFY INSTAGRAM POSTS
ABOUT INTERNATIONAL FACT-CHECKING DAY

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.