Täysipäiväinen faktantarkistustyö alkaa kansalaisten rahoittamana

Verkossa toimiva faktantarkistuspalvelu Faktabaari alkaa aktiivisesti tarkistaa kevään kuntavaalien alla esitettyjä väitteitä. Kohteina ovat lähinnä poliitikot ja heidän lausuntonsa tiedotusvälineissä viimeisen kampanjaviikon aikana.

Faktantarkistustyö mahdollistui, kun joukkorahoitushankkeen minimitavoite 12 500 euroa täyttyi hankkeen viimeisinä hetkinä aprillipäivänä lauantaina 1.huhtikuuta. Rahaa kertyi kaikkiaan 15 330 euroa, ja 332 kansalaista katsoi faktantakistushankkeen rahoittamisen arvoiseksi.

Mukana hankkeessa on viiden faktantarkistajan ryhmä, ja lisäksi taustalle kerätään vajaan 20 hengen asiantuntijapooli, jossa on asiantuntijoita, virkamiehiä ja tutkijoita muun muassa Kuntaliitosta, yliopistoista, järjestöistä ja ministeriöistä.

Tarkoituksena on muun muassa käydä läpi suurimpien puolueiden Ylessä pitämät puheet ja tarkistaa niistä faktojen oikeellisuus ja mahdollisten virheiden toistuessa linkata niitä ainakin vaalikampanjoinnin viimeisiin televisioituihin puheenjohtajatentteihin. Näillä näkymin viimeisten tenttien ajankohdat ovat seuraavat: MTV3 tiistaina 4.4. ja Yle torstaina 6.4.

Lisäksi Faktabaari tekee viikon aikana faktantarkistuksia kansalaisten pyytämistä väitteistä.

Pyydä faktantarkistusta vaaliväitteistä täältä.

Faktabaarilla on oma toimitusprosessinsa, jonka mukaan faktantarkistus etenee.

Keskeistä on päästä primaarilähteille. Niitä kootaan muun muassa informaatikkojen, kirjastoalan asiantuntijoiden ja dokumentaatioalan ammattilaisten kanssa.

Sen jälkeen lähdetään tekemään tarkistuksia vähintään kahdesta toisistaan riippumattomasta lähteestä.

Joukkorahoitushankkeen onnistuttua maksetaan viidelle faktantarkistajalle täysmittaisesta työstä 1000 euron palkkio. Kuntavaalihankkeesta vastaavalle toimittajalle Tuomas Murajalle maksetaan lisäksi 2000 euroa maalis-huhtikuun työstä.

Tähän mennessä Faktabaari on julkaissut kirjoituksen kuntapäättäjien työstä, kaikille avoimen faktantarkistusoppaan ja blogitekstejä.

Joukkorahoitushankkeen mainosvideon tuotantokuluihin on varattu 500 euroa.

Mesenaatti.me -joukkorahoituspalvelu ottaa 10 prosentin palkkion eli 1 250 euroa.

Kansiin koottava kirja pitää sisällään faktantarkistustapaukset, blogitekstit, haastatteluja, manuaalin sekä nimilistan rahoittajista. Kirjan tuotantokulut ovat 20 euroa teokselta. 50 teoksen julkaisemiseen on varattu 1 000 euroa. Kirjan postituskulut ovat noin 6 euroa teosta kohti. 50 teoksen lähettäminen maksaa siis 300 euroa.

2.4. pidettävän, kaikille avoimen faktantarkistustilaisuuden kuluihin on ajateltu 500 euron summaa. Tilaisuuden kuntavaalit työpajassa Faktabaarin kehitysryhmän jäsenet ja muut vapaaehtoiset tukevat kuntavaalit-hankeryhmää talkoohengessä.

Muihin menoihin ja Faktabaarin kehitystyöhön ensi vuoden maakuntavaaleja ajatellen jää 1 950 euroa.

Faktabaarin ja palvelun taustalla olevan Avoin yhteiskunta ry:n ensisijainen tarkoitus on ollut testata joukkorahoitusinstrumenttia täydentävänä rahoituskanavana ja joukkoistuksen tukena. Mobiilisovelluksen rakentamiseen, matkakuluihin ja alustan kehittämiseen ei tämän välineen puitteissa ole ollut painetta, vaikka tarvetta toki olisi. Kaikki tukeva toiminta on aina vaikea rahoituttaa etenkin tällä aikataululla ja hankekuvauksella.

Kutsu kaikille avoimeen faktantarkistustilaisuuteen

Faktabaari ja toimittaja Johanna Vehkoon ylläpitämä Valheenpaljastaja järjestävät aprillipäivän jatkot kansainvälisenä faktantarkistuspäivänä sunnuntaina 2.4. klo 13.30 Päivälehden museolla (Ludviginkatu 2-4, Helsinki).

Kansainvälisen faktantarkistusverkoston suomalaisedustajat Mikko Salo (Faktabaarin isäntä) ja Johanna Vehkoo (Valheenpaljastaja) luovat katsauksen kansainväliseen toimintaan ja haasteisiin ja factcheckingday.com tapahtumiin. Faktabaarin kehitysryhmä esittelee hankkeitaan ja Vehkoo jakaa kokemuksiaan valeuutisten ja erityisesti kuvien tunnistamiseksi. Kansainvälisiä oppeja ja työkaluja sekä Faktabaarin käsikirjaa sovelletaan Faktabaarin kuntavaalien työpajassa kuntavaalithankkeesta vastaavan toimittajan Tuomas Murajan ohjauksessa. Yleisöltä kerättyjä vaaliväitteitä julkaistaan tarkistettuina 9.4. mennessä Faktabaarin verkkokanavilla.

Aprillipäivänä kolme vuotta täyttävä Faktabaari tarjoaa tauolla kahvit kakun kanssa joukkorahoituskampanjan onnistuessa. Tilaisuudessa käsitellään myös  kuntavaalit faktantarkistuspalkintoa.

Ilmoittautuminen mielellään 1.4. aikana:

Lisätietoa tapahtumassa on luettavissa täältä.

Lisätietoja Faktabaarista ja tilaisuudesta: Mikko Salo Faktabaarin isäntä ja hankevastaava Avoin yhteiskunta ry mikko(at)faktabaari.fi

Lisätietoja kuntavaalit-hankkeesta Tuomas Muraja Faktabaarin kuntavaalit-hankkeen vastaava toimittaja tuomas(at)faktabaari.fi

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.