Presidentinvaalit kisakatsomo II: Seuraa kanssamme vaalitenttihuipennus – opi disinformaatiosta ja tietoturvasta

Tiedekulma ja Faktabaari ylpeänä esittävät: YLEn presidentinvaalitentin kisakatsomo osa II (Helsingin yliopiston Tiedekulma, tänään 25.1. klo 20-23).

Mukana Helsingin yliopiston asiantuntijoita. Paikalla edellisestä kisakatsomosta tutut Johanna Vuorelma ja Juhana Aunesluoma sekä “Disinformaatio vaaleissa?” -alustuksessa mukana Katri Pynnöniemi (HY ja Maanpuolustuskorkeakoulu). Samalla Faktabaari tarjoaa yhteistyön kättä faktantarkistuskokeiluja aloittaneille mediataloille. Iloksemme Alma Media on tarttunut siihen. Heidän faktantarkistustoimituksensa seuraa tenttiä tänään yhteistyössä kanssamme. Tilaisuus on avoin ja kaikki toimittajat ovat luonnollisesti tervetulleita.

Paikalla ja netissä mukana suuri yleisö.

Tarkistuspyynnöt Osallistu-lomakkeella. Twitterissä seuraamme illan aikana: #faktabaari, #presidentinvaalit ja #tiedekulma. Ja tietenkin Facebook-seinälle voit laittaa kommenttia. Tapahtuman alku- ja loppukeskustelu striimataan 20:00-21:00 ja 22:35-23:00: https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/20763 Tv-lähetystä voi kotikatsomoissa seurata Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-4256855 Presidentinvaalit hankkeemme vastaavana toimittajana on Petra Piitulainen-Ramsay.

Ennen lähetystä perehdy #Presidentinvaalit-faktantarkistuksiimme ja Baaripuhetta-asiantuntijakolumneihin:

Milka Sormunen: Näistä, ja vain näistä, asioista presidentin valtaoikeudet muodostuvat

Hannu Himanen: Venäjä on toista maata

Mikko Jakonen: Mistä asiantuntijan nykypäivänä tunnistaa

Saara Jantunen ja Veli-Pekka Kivimäki: Miten suojautua informaatiovaikuttamiselta

Faktabaarin käsikirjan sisällysluettelo

Mitä teemme: Vaalit, käsikirja, tietoturva ja eurooppalainen yhteistyö

Faktabaari jatkaa kansainvälisestikin palkittua työtään päivitettyjen menetelmien voimin. Panostamme vaalien aikana toimitetuissa faktantarkistuksissa journalistikoulutukseen ja mediakasvatukseen. Seuraamme myös läheisesti eri mediatalojen faktantarkistuskokeiluja kansainvälistä laatustandardiamme vasten. (Raportoimme havainnoista vaalien jälkeen keväällä.)

Faktabaari toteuttaa nämä vaalit jälleen talkoo- ja opiskelijavoimin. Vaalihankkeen aikana olemme yhteistyötahojen kanssa toimittaneet uutta käsikirjaa ja suunnitelleet kyberuhat kestävää verkkoalustaa julkaistuille faktantarkistuksille – todellista faktapankkia.

Avaamme tänään uudistetun kansainvälisestikin poikkeuksellisen tietoturvallisen julkaisualustan. Sen ovat toteuttaneet Necunos Oy:n avoimen lähdekoodin huippuosaajat. Julkaisemme tämän “faktapankin” ylpeänä ja tietoisena siitä, että altistamme itsemme samalla tietoturvahyökkäyksille, joiden vaikutuksia mm. Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin tutkitaan edelleen.

Avoimen lähdekoodin tietoturvayhteisön jäsenet ovat osoittaneet yritystasolta rakentavaa tukea faktapohjaiselle yhteiskunnalliselle keskustelulle. Totuuteen pyrkimistä pitää suojella ja haluamme näin yhdessä demonstroida aikamme haasteisiin varautumista. Tule tapaamaan tekijöitä tänään Tiedekulmaan.

Faktabaarin isäntä Mikko Salo valittiin vuoden vaihteessa EU:n korkean tason disinformaatiota käsittelevään neuvonantajaryhmään ainoana suomalaisena. Ryhmä aloitti työnsä 15.1.2018. Näin saimme näköalapaikan tulevaisuuden Eurooppalaisiin haasteisiin. Eurooppalaisesta näkemyksestä on apua kun mm. kehitämme medialukutaitoa FaktabaariEDU-projektissa, tulevissa Eduskunta ja EU-vaalit -hankkeissa, sekä suomalaisen journalismin tukemiseen disinformaation torjunnassa. Euroopan neuvoston raportin suosituksen mukaisesti pyrimme tukemaan mediatalojen yhteistyötä faktantarkistuksessa.

Faktabaari on riippumaton faktantarkistuspalvelu, jonka tehtävänä on tukea faktapohjaista julkista keskustelua. Toimimme osana kansalaisyhteiskunnan pyrkimystä puolustaa itseään kaikenlaiselta disinformaatiolta ja hämmentämiseltä.

Tykkäsitkö tapahtumasta tai keksitkö kehitettävää. Kerro Tiedekulmalle tai vinkkaa Faktabaarille: toimitus@faktabaari.fi.

Tervetuloa - Kippis

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.