Vietä faktantarkistuspäivää kanssamme!

Faktabaari viettää neljättä kansainvälistä faktantarkistuspäivää kanssanne pandemian ja infodemian varjossa. Pandemiaan ei ole vielä rokotusta, mutta Maailman terveysjärjestön WHO:n niin ikään varoittaman infodemian eli informaatioepidemian osalta meistä jokainen voi osallistua vastustuskyvyn parantamiseen mm.

  1. Kehittämällä informaatiolukutaitoaan. Faktabaari EDU julkaisee tänään kouluympäristössä kehitetyn ja kansainvälistä kiinnostusta keränneen digitaalinen informaatiolukutaito -oppaan ensijaisesti opettajille ja oppilaille. Kuva oppaasta tekstin lopussa ja sen voi ladata myös suoraan tästä. Lisätietoja Faktabaari EDU:sta ja oppaasta löytyy myös englanniksi.
  2. Tutustumalla ja jakamalla somessa Faktabaarin ja sen kansainvälisten faktantarkistusverkostojen tuottamia juttuja vastapainona epävarmuuden keskellä leviäville huhuille. Katso ainakin nämä: 
    1. TOP 10 Twitter -lista
    2. #FactCheckingDay #CoronaVirusFacts sekä some-vaikuttajien oma #FaktaaKoronasta
    3. Blogimme eettisestä viestinnästä infodemian aikana.

Kuusi vuotta täyttävä Faktabaari jakaa tänään tutustuttavaksenne myös toimintakertomuksensa ja   toimintasuunnitelmansa, sillä läpinäkyvyys on kansainväisen faktantarkistustavan perusperiaate ja Faktabaarin lähtökohta.Jatkamme pitkälti talkootyötä faktapohjaisen julkisen keskustelun ja informaatiolukutaidon puolesta kanssanne. 

Suomesta puuttuu kuitenkin edelleen kansainvälisesti verkostoja hyödyntävä ja viikottaiseen  faktantarkistustoimintaan kykenevä faktantarkistuspalvelu. Haasteiden kasvaessa erityisesti säännöllisen tarkistustoiminnan toteuttaminen on osoittautunut  kansalaisjärjestöpohjalta hyvin vaikeaksi. Olemme keskittyneet ensisijaisesti informaatiolukutaidon kehittämiseen ja tukemiseen tarkistuksilla. Pyrimme panostamme jatkossa kestävän suomalaisen yhteistyömallin kehittämiseen mm. hyvään journalistiseen tapaan sitoutuneiden mediatalojen kanssa.  Käymme neuvotteluja norjalaisten Faktisk.no -kollegojemme yhteistyömallin perinpohjaisesta arvioinnista.

Norjalaiset ovat vahvistaneet  havaintomme, että faktantarkistukset kiinnostavat ihmisiä erityisesti epävarmuuden, infodemian ja informaatiohäiriöiden lisäännyttyä. Kuusi kilpailevaa mediataloa yhdisti Norjassa resurssinsa haasteiden edessä jo 2017. Norjalaiset kollegamme tekivät meille huumorilla höystetyn videotervehdyksen inspiraatioksi infodemian ja informaatiohäiriöiden vastaiseen yhteistyöhön myös Suomessa, jouduttuamme perumaan yhteisen faktantarkistuspäivän seminaarimme Helsingissä.

Inspiraatioiksi mediataloillemme ja meille kaikille tarkistetun tiedon ystäville: Faktisk.no -Game of Trolls

Videon rinnalla tutustukaa kansainvälisen faktantarkistusverkostomme resursseihin ja erityisesti #CoronaVirusFacts Alliance -verkoston päivityksiin. Laitetaan yhdessä faktapohjainen tieto kiertämään - osallistutaan.

Hyvää faktantarkistuspäivää, jota voit luonnollisesti viettää kanssamme joka päivä. Kippis ja skål!

Faktabaarin toimitus & Avoin yhteiskunta ry


Faktabaarin uusi informaatiolukutaito opasinfo@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.